Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ξαφνικά, φέτος το Καλοκαίρι


Πως καταλαβαίνει κάποιος ότι, πέρασε το καλοκαίρι; Αφενός με την τηλεοπτική επανεμφάνιση του κατ΄αποκοπήν προστάτη των «υπερήφανων γηρατειών» (καλά, που το θυμήθηκα τώρα, το λεκτικό πυροτέχνημα του ιδρυτή του ιδιόμορφου ελληνικού σοσιαλισμού), κ. Αυτιά και από τα ρεπορτάζ για το «άνοιγμα της ψαλίδας» (σαν απειλή δεν ακούγεται αυτό;), ανάμεσα στα δύο «εθνοσωτήρια κόμματα εξουσίας»! Από τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, «αξιώνεται» με υπόμνημα από το ΕΕΒΑ και με ανοιχτή επιστολή από το ΣΕΛΠΕ, η συνεργασία, ακόμα και αυτή η συγκυβέρνηση,(Ω ρε γλέντια)!
Τέλος πάντων. Η πραγματικότητα είναι ότι το ελληνικό καλοκαιράκι ή ότι τέλος πάντων έχει απομείνει από αυτό, που ζούσαμε κάποτε,ετοιμάζεται να μετακομίσει σε άλλες παραλίες.
Κοιτώντας το από μια κάποια απόσταση, δεν μπορείς να πεις ότι διέφερε και πολύ, από τα προήγουμενα καλοκαίρια. Ειδήσεις και γεγονότα ρουτίνας, χαρακτήρισαν και το φετεινό πέρασμα του.
Θα μου πείτε, τώρα, και με το δίκιο σας: <<Τρελός είσαι άνθρωπέ μου; Εδώ πήρε φωτιά ο κώλος μας κι εσύ μιλάς για γεγονότα ρουτίνας;>>
Λυπάμαι, αλλά θα επιμείνω στην άποψή μου και μη προς κακοφανισμό σας. Το εργάκι αυτό –που έχει ενταχθεί στις ετήσιες εκδηλώσεις «ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΕΙΑ»-το έχουμε ξαναδεί και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι, θα το ξαναδούμε πολλές φορές ακόμη, μέχρι εξαντλήσεως του δασικού πλούτου της χώρας!
Όπως, είναι σίγουρο ότι, οι ευθύνες θα συνεχίζονται να επιρρίπτονται πάντοτε, πότε στα κουκουνάρια, πότε στην ασύμμετρη απειλή του...στρατηγού άνεμου και πότε στην πληθώρα των κωνοφόρων (!) και,φυσικά,ποτέ στους πραγματικούς υπεύθυνους, που απαρτίζουν το «τρίγωνο της αμαρτίας»: Καταπατητές, αγοραστές και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει, πως και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις απαλλάσσονται των ευθυνών τους. Γνωστοί οι λόγοι και γι΄αυτό δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.
Και, φυσικά, μαζί με την οικολογική καταστροφή, να εισπράττουμε, εκ των υστέρων, άχρηστες αναλύσεις, προσπάθειες αποτίναξης ευθυνών, επιδείξεις φτηνότατου λαϊκισμού και επιστράτευση δικαιολογιών, από τους «αναρμοδιο-αρμόδιους»! Παρένθεση. Πως είναι δυνατόν, να μην εξευρίσκονται πόροι (όπως καταγγέλουν διάφοροι Δήμαρχοι), για την προμήθεια μέσων πρόληψης και πυρόσβεσης και να ξοδεύονται κάθε χρόνο κονδύλια, για αποκριάτικες φιέστες, πασχαλινές και χριστουγιεννιάτικες διακοσμίσεις και οργανώσεις μηνιαιών ακόμα και διμηνιαίων φεστιβαλικών εκδηλώσεων;Κλείνει η παρένθεση.
Παρακαλώ, μην μπείτε στον κόπο να μου απαντήσετε!
Τώρα, στον πολιτικό στίβο. Η Ν.Δ. είναι πλέον μια «drama queen”! Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει-σε αυτό το μακρύ ζεστό καλοκαίρι- ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα της μέχρι τώρα κυβερνητικής θητείας του. Δεν μπορεί να αποφασίσει από την ΚΙΚΗ (ανασχηματισμός) ή την ΚΟΚΟ (πρόωρες εκλογές) ποια να διαλέξει. Αυτά έχει ο έρωτας της εξουσίας! Μεταξύ μας κ. Πρωθυπουργέ, και οι δύο κυρίες είναι για τα «πανηγύρια»!
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «είναι αποφασισμένος να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, για το καλό του τόπου»! Κακό πράγμα η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία!
Η Light Aριστερά βρίσκεται στη φάση:<<Ποιός είμαι εγώ (ΣΥΝ), ποιός είσαι εσύ (ΣΥΡΙΖΑ), ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα (Π.ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ)!
Στο πολιτιστικό πεδίο, η γνώριμη κατάσταση του καλοκαιριού. Άπασα η επικράτεια (πόλεις, χωριά,λόγγοι, βουνά, ραχούλες, βράχοι,νταμάρια ,όχθοι ποταμών και παραλίες) έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο «καταθετήριο ψυχών»! Ενα καθαρά καλοκαιρινό φαινόμενο. Το χειμώνα,κάτι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις των δημιουργών, στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι τα μποφόρια στις άγωνες γραμμές, ο πολιτισμός στην περιφέρεια πέφτει σε χειμερία νάρκη.
Και, φυσικά, το καθιερωμένο « θεατρικό σκάνδαλο» του καλοκαιριού,(οι κατά Γκότσεφ «ΠΕΡΣΕΣ») στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πάντως, έστω και με αυτό τον τρόπο, δόθηκε, επιτέλους,η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι. Ήτοι η «χουλιγκανική πλέμπα», από την «πρωτοποριακή ελίτ». Και,επίσης,να διαφανούν, μέσα από τα δημοσιεύματα του τύπου, τα πραγματικά αίτια της διαμάχης ανάμεσα στους «παράγοντες του θεατρικού κόσμου». Όχι, ότι ο υποψιασμένος θεατρόφιλος, δεν το είχε αντιληφθεί ευθύς εξ΄αρχής!
Τέλος, οι προσπάθειες, από τηλεοράσεως, (με απώτερο σκοπό την, έστω και στο ελάχιστο, άμβλυνση των συνεπειών, από την οικονομική κρίση, που πλήττει τα ΜΜΕ) για να κρατηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών σε υψηλά επίπεδα, με τις αναφορές στην επιστροφή της νεας γρίπης και του κ.Χριστοφοράκου,βούλιαξαν στο Αρχιπέλαγος της ελληνικής πολυνησίας!
Αυτά, εν ολίγοις, είναι όσα, από τα γεγονότα του καλοκαιριού, κατάφερα να συλλέξω.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχηθώ Καλό Φθινόπωρο και να σας υπενθυμίσω ότι, στις 9 Σεπτεμβρίου παραιτείται-σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του-ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μανώλης!

ΦΩΤΟ:Γιάννη Τσαρούχη {Ο Αλαίν ως "Καλοκαίρι"} Γαλλία, 1976 Λάδι σε χαρτί, 116Χ81 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: