Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Περί Πολιτισμού


Τελικά, όσοι ισχυρίζονται ότι, το life style έχει εισβάλλει απροκάλυπτα στη ζωή μας και ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει τη δικτατορία των celebrities, δεν υπερβάλλουν καθόλου. Είναι ένα φαινόμενο, το οποίον ευδοκιμεί σε χώρες – καλή ώρα – που δεν παράγουν τίποτα άλλο, παρά μόνον πλούσιους και «προσωπικότητες του κόκκινου χαλιού»!
Διαφορετικά δεν θα μπορούσε η ματαιωθείσα «πόζα της εκρηκτικής Μπιγιονσέ εμπρός από τον Παρθενώνα» - λόγω του ότι δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα της, να επισκεφτεί τον Ιερό Βράχο, κατόπιν ραντεβού κι εκτός του νομίμου ωραρίου του αρχαιολογικού χώρου - να γίνει μείζον θέμα. Και το σπουδαιότερο, να εγκαλείται για αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού μιας πολιτισμένης χώρας.
Θα πρέπει, κάποτε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, τόσον οι αρχαιολογικοί χώροι όσο και τα αρχαία θέατρα είναι κτήματα όλου του Ελληνικού Λαού και όχι ιδιοκτησίες των εκάστοτε διοριζομένων θεσμικών προσώπων. Μερικές φορές διερωτώμαι, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουν να πέφτουν και μηνύσεις, για «φθορά ξένης περιουσίας», σε όσους συμβάλλουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο στην πρόκληση ζημιών στους συγκεκριμένους χώρους.
Θεωρώ, το λιγότερο προσβολή κατά της νοημοσύνης κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, τη σύγκριση του Λευκού Οίκου και της Πύλης του Βραδεμβούργου, με τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα, ως ευνομούμενος πολίτης αυτής της χώρας, να μάθω πια τα οφέλη, στον ελληνικό τουρισμό ,από τη φωτογράφιση της κ. Τζένιφερ Λόπεζ στον Παρθενώνα και την κινηματογράφηση της Ακρόπολης, από την κ. Νία Βαρντάλος;
Επίσης, έχω κάθε δικαίωμα, σαν φορολογούμενος πολίτης, να μάθω τις μέχρι σήμερα ενέργειες, σχετικά με αυτή την παράνομη πράξη – εάν τελικά έχει λάβει χώρα – των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου, που καταγγέλει στο δημοσιεύμα της η δημοσιογράφος.
Αν θέλετε την άποψη μου, εδώ βρίσκεται το όλον πρόβλημα. Εκείνο που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι, γιατί οι δημοσιογράφοι δεν μιλάνε ποτέ, εγκαίρως, για τις καταστροφές που έχουν ήδη συντελεστεί ,αλλά ανησυχούν, σχεδόν πάντοτε, εκ των υστέρων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τις προκάλεσαν!
Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει πάραυτα χωρίς περιστροφές και, φυσικά, όχι με τη γνωστή μέθοδο της ΕΔΕ.
Είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να μας πείσουν, πως κάτι αρχίζει να αλλάζει.
Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα.

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
Τέχνες
Προσωπική ματιά
• Την άφησαν έξω από την Ακρόπολη
Πρεμιέρα στις γκάφες έκανε το Σάββατο το νεοσύσταστο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα η Μπιγιόνσε που, αν θυμάστε, την είδαμε να τραγουδά τη βραδιά της ορκωμοσίας του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο κι έγινε προχθές πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες με φόντο την Πύλη του Βραδεμβούργου στις εκδηλώσεις για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κι εμείς της κλείσαμε την πόρτα της Ακρόπολης. Μάλιστα, συνέβη κι αυτό!
Συνεργάτες της διεθνούς φήμης τραγουδίστριας πήγαν στην Ακρόπολη στις 4 το απόγευμα και ζήτησαν να επιτραπεί στη διεθνή σταρ να ανεβεί στον Ιερό Βράχο μαζί με ακόμη οκτώ άτομα της συνοδείας της, στις 5 με 5.30 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο χώρος κλείνει στις 4.30 και δεν ανοίγει για κανέναν. Δηλαδή, οι φύλακες, αποφάσισαν να μην κάνουν εξαίρεση, ενώ είχαν ανοίξει μια χαρά τον αρχαιολογικό χώρο σε ένα γκρουπ Αμερικανών με το ποσόν των 200-250 ευρώ (όπως απεδείχθη από δικές τους συνομιλίες που διέρρευσαν προ καιρού στα ΜΜΕ). Αλλά ας θεωρούσαμε πως εκείνο ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η τωρινή άρνησή τους φαίνεται να τους ξεπερνάει και αγγίζει τη λειτουργία του έρμου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο μοιάζει και πάλι να πορεύεται χαμένο στο πέλαγος με βάρκα την ελπίδα.
Αν υποθέσουμε πως οι φύλακες έκαναν προχθές τη δουλειά τους, είπαν πως η Ακρόπολη λειτουργεί 8.00 - 16.30• το ερώτημα είναι, πώς ένα υπουργείο αφήνει την άσκηση της πολιτιστικής και τουριστικής του πολιτικής στα χέρια κάθε συμβασιούχου φύλακα ή ακόμη και μόνιμου αρχιφύλακα. Κι επειδή τελευταία ακούμε πολλά ωραία λόγια για τη διαχείριση του πολιτισμού με όρους οικονομικούς, μπορεί άραγε να μας πει η ηγεσία του Υ.Π.ΤΟΥ., τι έχασε ο τουρισμός της χώρας μας από τη δωρεάν διαφήμιση που θα της πρόσφερε μια πόζα της εκρηκτικής Μπιγιόνσε εμπρός στον Παρθενώνα; Τέτοιες ευκαιρίες δεν προσφέρονται κάθε μέρα... Κι αυτή δυστυχώς χάθηκε, χωρίς μάλιστα το υπουργείο να αισθανθεί την ανάγκη να αιτιολογήσει τη στάση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: