Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο λόγος της αλήθειας είναι απλός και ξεκάθαρος

Σκίτσο του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θα επανακάμψουμε!*
Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο ελληνικός λαός – ο ελληνικός κόσμος, γιατί θα πρέπει να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και τους Έλληνες όπου γης! – είναι η ελπίδα και το όραμα, αυτά τα συστατικά που θα κινήσουν όλο το παραγωγικό ιστό της χώρας μας για να ξεκινήσει πάλι από εκεί που σταμάτησε. Η Ελλάδα δεν είναι “Τιτανικός” ούτε θα γίνει ποτέ. Περνά μια δύσκολη περίοδο, όπως πέρασε και στο παρελθόν, αλλά πάντοτε κατόρθωνε να βγει μπροστά και να κερδίσει το χαμένο χρόνο.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει την υποχρέωση να δείξει τώρα την αξία της. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εμπνεύσει το λαό. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα της παρακμής και της ασυδοσίας. Τα λάθη και οι παραλείψεις, ακόμα και οι παρανομίες που έχουν συμβεί, πρέπει να περάσουν στη λήθη της ιστορίας, αφού τιμωρηθούν πραγματικά οι πρωταίτιοι, έτσι ώστε να επέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και να αποκατασταθεί στην κοινωνία μας το περί δικαίου αίσθημα.
Το υψηλό φρόνημα του λαού καθημερινά αποδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις: είναι αποφασισμένος ο λαός να προσφέρει από το υστέρημα του, αρκεί να πειστεί ότι δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα για να κερδοσκοπήσουν πάλι οι “οι συνήθεις ύποπτοι”
Η κυβέρνηση, η λαοπρόβλητη κυβέρνηση έχει το καθήκον να ανταποκριθεί και να δείξει το δρόμο της ευθύνης, χωρίς περιττά λόγια. Η Ελλάδα ούτε θα χάσει μέρος της εθνικής αξιοπρέπειας ούτε οι παρομοιώσεις τη βοηθούν να βγει από το τέλμα.
Είναι μια χώρα μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με τις ατέλειες του συστήματος. Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα δεν πέρασε τόσα πολλά δεινά και τόσες περιπέτειες. Ας θυμηθούμε: Εμφύλιος – Χούντα – Κυπριακό.
Είναι η ώρα, είναι οι στιγμές τέτοιες, που μόνο η εθνική ομοψυχία θα μας δυναμώσει, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και να επανακάμψουμε.
*EDITORIAL, του εβδομαδιαίου περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 25/02/2010 ΤΕΥΧΟΣ 19ο

Όταν διάβασα το εν λόγω editorial, διερωτήθηκα ως πότε θα βομβαρδίζεται ο Έλληνας από λέξεις και φράσεις “κρότου- λάμψης” όπως : όραμα, ύψος των περιστάσεων, περί δικαίου αίσθημα, δρόμος ευθύνης, εθνική αξιοπρέπεια, εθνική ομοψυχία και άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια;
Επίσης διαπίστωσα για μια ακόμα φορά ότι, η σκέψη μας στριφογυρίζει στους Έλληνες όπου γης, κάθε φορά που ο υποτιθέμενος ξένος δάκτυλος - όχι απαραίτητα της Αφροδίτης – καραδοκεί.
Αυτά και κάποια άλλα από τα αναφερόμενα μου δημιούργησαν κάποιες σκέψεις , που θεώρησα σκόπιμο να μοιραστώ με κάποιους άλλους συνανθρώπους μου.
Προφανώς το “καρφί” ότι, «η Ελλάδα δεν είναι Τιτανικός», υποθέτω ότι απευθύνεται πρωτίστως στα δημοσιογραφικά γραφεία και κατόπιν στον κ. υπουργό επί των Οικονομικών, οι οποίοι, φυσικά, έχουν αντίθετη άποψη και την οποία έχουν εκδηλώσει ανοιχτά! Το γεγονός είναι ότι, αν ο λαός είχε ποτέ την έμπνευση να σκεφτεί κάτι παρόμοιο , είναι σίγουρο πως την Ελλάδα δεν θα την παρομοίαζε με τον “Τιτανικό”, αλλά με το “Σάμινα”.
Είχα πάρα πολλά χρόνια να ακούσω τη λέξη λαοπρόβλητος. Τόσα, που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι είχε διαγραφεί από τα ελληνικά λεξικά, μετά την κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα. Να, όμως, που ζει και βασιλεύει και τη δημοκρατία κυριεύει. Τώρα πότε πρόλαβε η παρούσα κυβέρνηση να καταστεί λαοπρόβλητη και μάλιστα χωρίς καθόλου έργο στο ενεργητικό της, είναι απορίας άξιο! Εκτός κι αν αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι κατέκτησε την αυτοδυναμία στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, λόγω εγκατάλειψης του αγώνα από τον έτερο υποψήφιο, που προτίμησε να πάει για βρούβες.
Κάποτε το υψηλό φρόνημα του λαού εκδηλωνόταν με τις πράξεις του. Φαίνεται, όμως, πως στην εποχή των statistics αποδεικνύεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Στην διαμόρφωση, βέβαια, αυτού του υψηλού φρονήματος – που είναι ανιχνεύσιμο μόνο στις δημοσκοπήσεις – βάζουν λιγουλάκι το χεράκι τους και τα ΜΜΕ τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού τύπου, με τα καθημερινά δελτία ακραίων οικονομικών φαινομένων. Βλέπεις το΄να χέρι νίβει τ΄άλλο και τα δυο το πρόσωπο της εξουσίας.
Να επισημάνω ότι δεν μου κάνει καμία εντύπωση το γεγονός ότι για «να ξεπεράσει η πατρίδα τούτη τη δύσκολη περίοδο και να κατορθώσει να βγει μπροστά και να κερδίσει το χαμένο χρόνο, όπως και στο παρελθόν», έχει ανάγκη μόνον από το υστέρημα των μισθωτών και συνταξιούχων και όχι από το περίσσευμα των εχόντων και κατεχόντων. Παλιά μου τέχνη κόσκινο!
Αν θα θέλαμε πραγματικά να τιμωρηθούν οι πρωταίτιοι, των δεινών τούτης της έρημης χώρας θα έπρεπε να γυρίσουμε πάρα πολλά χρόνια πίσω και να προχωρήσουμε στην “αναψηλάφηση” της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της, χωρίς μικροπολιτικά τερτίπια – ψευδεπίγραφες εξεταστικές επιτροπές κ.α . Όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα, η απόδοση της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου. Μόνο με την καταδίκη των ενόχων μπορεί να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Η Ιστορία είναι εκείνη που θα αποφασίσει το πέρασμα στη λήθη των λαθών και των παραλείψεων. Τις παρανομίες θα τις κρατάει ζωντανές σαν παράδειγμα προς αποφυγή.
Δυστυχώς η Ελλάδα βιώνει σήμερα την πολιτική και κοινωνική της αποσάθρωση. Η πολιτιστική και πολιτισμική της αποσύνθεση έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα υπολείμματα των λειψάνων τους τα ρίξαμε στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης. Έτσι καθαρίσαμε και με την εθνική μας συνείδηση.
Εάν πραγματικά επιθυμούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και όσες προκύψουν στο μέλλον, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την παραίνεση του Διονύσιου Σολωμού: «Το Έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό, τι είναι αληθινό».
Αν εξακολουθήσουμε να φερόμαστε στην ΑΛΗΘΕΙΑ, με την ίδια αθλιότητα που φέρθηκαν κάποιοι κάποτε στην Ελένη από το Κωσταλέξι, δεν πρόκειται να επανακάμψουμε ποτέ.

2 σχόλια:

αίολος είπε...

Διαβάζοντας το πρώτο μέρος των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ (μετά είδα ότι είναι αναδημοσίευση και τα παρέθεσες για κρητική), αναρωτήθηκα μα τι λέει εδώ; Είναι δυνατό να μη βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια σφηκοφωλιά ληστών, με ένα σινάφι κλεφτών και ψευτών.
Η συνέχεια των τοποθετήσεών σου αγαπητέ/η με βρίσκει σύμφωνο.
Πολύ όμορφα τα μπλοκ σου σε πρώτη ευκαιρία θα τα εξερευνήσω στο σύνολό τους .

Χρήστος είπε...

@αίολος. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα αποτελέσματα των εξερευνήσεων σου. Χρήστος.