Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Προκρούστειες πρακτικές

Τι κακό κι αυτό που μας έχει βρει τον τελευταίο καιρό. Όλοι όσοι, κατά κάποιο τρόπο, ασκούν εξουσία ή διαμορφώνουν την επικαιρότητα, όλο και κάτι θέλουν να μας … κόψουν.
Η κυβέρνηση το … λαιμό μας. Αν κι αυτό το έχει μετακυλήσει σε μας, με τις αδιέξοδες ενέργειες της.
Οι δημοσιογράφοι το … αίμα. Με τα χιτσκοκικά σενάρια για το μέλλον της χώρας, που κατ’ ευφημισμό αποκαλούνται Δελτία Ειδήσεων των 8.00.
Οι κριτικοί την … προσωπική γνώμη. Ειδικά όταν αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, ακόμη και στην περίπτωση που το πληκτρολόγιο αποδεικνύεται πιο ευπρεπές και λιγότερο εμπαθές από τις γραφίδες τους.
Η νομενκλατούρα της εγχώριας ιντελιγκέντσιας τη … διαφορετική άποψη. Εκπεφρασμένης, επίσης, δια μέσου της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, για την οποίαν, (τεχνολογία) μάλιστα, πολύ γνωστός εκπρόσωπος της, προτείνει την «επιβολή φραγμού». (Σ.σ. Σε προσεχή ανάρτηση μου θα ασχοληθώ διεξοδικότερα με την πιο πάνω πρόταση γνωστότατου πνευματικού ανδρός για … προληπτική λογοκρισία.

Κι εκεί επάνω που είπαμε κάποιοι από εμάς ότι τελειώσαμε και είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τον αναγκαίο αναστεναγμό ανακουφίσεως, έρχεται και ο φέρελπις νέος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου, κ. Λάνθιμος να μας κόψει το … «βήχα ή το γελάκι», με την «ένδοξη ταινία» του , (Κυνόδοντας) και τη «φορμαλιστική σκηνοθετική πρόταση» του στον «Πλατόνοφ».
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, ο υπογράφων το παρόν κείμενο δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτό αποτελεί μια αυθαίρετη ερμηνεία της κριτικού κ. Β. Γεωργακοπούλου, (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18 Φεβρουαρίου 2011), που την στηρίζει στις μέχρι τώρα σκηνοθετικές προτάσεις του εν λόγω σκηνοθέτη ή υπάρχουν ξεκάθαρες δηλώσεις , επ’ αυτού, από τη μεριά του.

Εκείνο, όμως, που γνωρίζει πολύ καλά, (ο υπογράφων), είναι η ανεκτικότητα αυτής της κοινωνίας, απέναντι στις παντός είδους προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: