Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Οι Μασκαράδες



Είμαι πάρα πολύ μπερδεμένος. Την Πέμπτη που μας πέρασε, η δασκάλα μας έβαλε έκθεση με τίτλο “Οι μασκαράδες”.

Χτες η κυρία μου είπε ότι ήμουνα εκτός θέματος, γιατί, λέει, ότι αυτούς που περιέγραψα στην έκθεση μου δεν είναι μασκαράδες, αλλά οι βουλευτές και οι βουλευτίνες.

Κι εγώ της απάντησα, ότι αυτούς αποκαλούνε ο μπαμπάς και η μαμά μου μασκαράδες, κάθε φορά που τους ακούνε να μιλάνε στην τηλεόραση.

Κολομπίνες τους ανεβάζουν, παλιάτσους τους κατεβάζουν. Κάποιους, μάλιστα, που φαίνονται πιο σπουδαίοι από τους υπόλοιπους, μόλις τους δουν στην τηλεόραση αρχίζουν να τους φασκελώνουν – μάλιστα η μαμά βγάζει και τις παντόφλες, για να τους μουτζώσει και με τα πόδια - φωνάζοντας «φτου σας βρε παλιοκλέφτες».

Θυμάμαι την πρώτη φορά που το άκουσα αυτό, ρώτησα το μπαμπά να μου εξηγήσει ποια είναι η διαφορά του αποκριάτικου κοστουμιού του κλέφτη από του αρματολού. Κι εκείνος μου απάντησε τέρμα οι αρματολοί. Υπάρχουν μόνον κλέφτες. Κι αν θέλω να μάθω πως ήταν το κοστούμι των αρματολών να δω το ιστορικό ντοκιμαντέρ της κόκκινης πολυεθνικής κινητής τηλεφωνίας. Τώρα μάλιστα, φέξε μου και γλίστρησα!

Λένε και άλλα πολλά οι γονείς μου, που δεν μπορώ να τα πω στη δασκάλα, γιατί φοβάμαι, πως θα μας αποβάλλει οικογενειακώς από το σχολείο.

Όταν είπα στον μπαμπά για τη δασκάλα, μου είπε: «Να πεις σε αυτήν την κλώσα να πάει να πηδηχτεί».

Τώρα πάλι τι μπέρδεμα είναι και αυτό; Δηλαδή και η μαμά μου που ντύνεται σαν τη δασκάλα είναι και αυτή μασκαρεμένη κλώσα. Και τι δουλειά έχει η απόκρια με το πήδημα;

Φοβάμαι, πως ο μπαμπάς έχει μπερδέψει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Βέβαια, έτσι πειραγμένα που είναι τα νεύρα του, που να τολμήσεις να του πεις ότι την αποκριά γλεντάμε και τα΄Αγιαννιού πηδάμε.

Να κάτι τέτοια μπερδέματα σκαρώνουν οι γονείς στα παιδιά τους και όταν γίνονται μεγάλα –“ κωλολαό” τους λέει ο μπαμπάς – δεν ξεχωρίζουν τους αληθινούς από τους ψεύτικους μασκαράδες.

Πάντως, ας λέει ότι θέλει η δασκάλα μου. Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη για το ποιοι είναι οι πραγματικοί μασκαραδες!

11 σχόλια:

Mikas είπε...

Mπράβο σου!!! γελαω ακόμα...

ezak είπε...

...κι όμως αυτοί οι μασκαράδες αλλάζοντας μόνο στολή κάθε λίγα χρόνια, καταφέρνουν να μας παραμυθιάζουν, να μας κατακλέβουν και να μας στέλνουν και τον λογαριασμό...

Χρήστος είπε...

@Αντικουκουπολικός. Καλή σου μέρα. Αισθάνομαι ικανοποίηση που σε έκανα να γελάσεις και χαρά με την επιβράβευση που μου επιδαψίλευσες . Σε ευχαριστώ πολύ.

Χρήστος είπε...

Φίλε ezak, καλημέρα. Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα στο σαρκασμό των, κατ΄εξακολούθηση λαθών μας.
Γιατί, κακά τα ψέματα, εμείς είμαστε εκείνοι, που τους ανανεώνουμε τις συμβάσεις εργασίας ή αν προτιμάς του δουλέματός τους.

habilis είπε...

Πάντως πήξαμε στους μασκαράδες!

Χρήστος είπε...

@habilis. Αν κρίνω από τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, που γίνονται απ΄ άκρου εις άκρον όλης της Ελλάδας, στα πλαίσια “ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ”, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Portokalis είπε...

kaloooooooo!!!!!!!

Χρήστος είπε...

@Portokalis. Σ΄ευχαριστώ πολύ, αλλά πρέπει να σου πω ότι, η επιτυχία του κειμένου, δεν οφείλεται στις δυνατότητες μου. Η όλη έμπνευση στηρίζεται στο ταλέντο των μασκαράδων – χρόνια στο κουρμπέτι, βλέπεις – καθώς και στη συνεχή επιβράβευση του κοινού – χρόνια ολόκληρα στα χειροκροτήματα και στα ζήτω. Καλό ξημέρωμα – λέμε τώρα!

Ανώνυμος είπε...

APOLAUSTIKO kai efies BRAVO Pericles

Χρήστος είπε...

Καλησπέρα Περικλάκο, σ΄ευχαριστώ πολύ για το κολακευτικό σου σχόλιο.

αιολος είπε...

Κάποτε υπήρχαν ηγέτες με φιλότιμο πχ ο Πλαστήρας ο οποίος και μετά την επανάσταση του 1922 έτρωγε από καραβάνα, με τον μισθό του δε είχε υιοθετήσει πλήθος παιδιών από τα ορφανά της Μ Ασίας οι πρόσφυγες τα παιδιά αυτά τα ονόμαζαν "πλαστηράκια"..... Υπήρξαν πολιτικοί όπως ο Ε Βενιζέλος που όταν τον κατηγόρησαν για την στρατευση των παιδιών του :

http://igaiolos.blogspot.com/2008/01/blog-post_20.html

Οι σημερινοι πολιτικοί είναι μασκαράδες, καραγκιόζηδες, κλόουν και αυτά είναι τα μετριοπαθέστερα που μπορώ να πω.

Να είστε όλοι καλά.