Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ζητείται Ανάσταση

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της αναπαράστασης του Θείου Δράματος, με την ανάλογη ψυχολογική προετοιμασία των πιστών, για τη συμμετοχή τους στα Πάθη του Ιησού και στο λυτρωτικό μήνυμα της Ανάστασης.
Ήδη, οι τηλεοπτικές κάμερες των κρατικών και ιδιωτικών καναλιών έκαναν το καθιερωμένο τους ντεμπούτο στην Βαρβάκειο Αγορά, ζουμάροντας στα κρεμασμένα από τα τσιγκέλια «ιερά σφάγια», τις συκωταριές και τα έντερα – παρόμοια με τις συνθέσεις του
Francis Bacon – δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα καρτελάκια με τις τιμές, παίρνοντας δε, ταυτοχρόνως, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από τους πωλητές τούτων, συμβάλλοντας έτσι στην ανύψωση της ευλάβειας των πιστών χριστιανών. Είναι γνωστόν, άλλωστε, ότι, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα, η ευλάβεια ακολουθεί πιστά την ανοδική πορεία των τιμών της χοληστερόλης.
Κάπου εδώ, βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή παροιμία: «προς χάριν του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα, μιας και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ αποβλέπουν λιγάκι – όσο πατάει η γάτα – και στην προπαγάνδα υπέρ του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, που έχει να κάνει με την τυχούσα συγκράτηση των τιμών.
Τώρα ποια είναι η γλάστρα και ποιος ο βασιλικός, αυτό θα το κρίνουν οι πιστοί και οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος.
Φυσικά, δε είναι μόνον η θυσία των αμνών του ζωικού βασιλείου που προηγείται, κατά παράδοση, αυτής ταύτης της θυσίας του Αμνού του Θεού, που μας προετοιμάζει για το Θείον Δράμα.
Τα ειδικά καταστήματα γέμισαν από αναστάσιμες λαμπάδες διακοσμημένες σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής μας. Άλλες με την γνωστή πλατινομαλλούσα κούκλα που θυμίζει τις τηλεπερσόνες της ιδιωτικής τηλοψίας κι άλλες με διάφορα τέρατα που στοιχειώνουν τη φαντασία των σημερινών παιδιών. Το ωραίο στην περίπτωση αυτή είναι, ότι αυτές οι λαμπάδες με όλο αυτό το κιτσάτο μεγαλείο θα μεταφέρουν στα σπίτια το ανέσπερο φως. Αυτό το φως, που λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, η Ελλάδα το υποδέχεται, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, με τιμές αρχηγού κράτους.
Ανοίγει παρένθεση. Στ’ αλήθεια δεν γνωρίζω πόσο επιτυχής είναι αυτή η ταύτιση του Αγίου Φωτός, με τους αρχηγούς των κρατών, οι περισσότεροι των οποίων είναι εγνωσμένης ανικανότητας έως κι εγκληματικότητας. Κλείνει η παρένθεση.
Αυξήθηκαν τα γυαλιστερά φυλλάδια – με αντίστοιχη μείωση της πρώτης ύλης: τα εναπομείναντα δέντρα – με τα μαυλιστικά κηρύγματα του
marketing. Αυτής της σύγχρονης θρησκείας με τα εκατομμύρια των φανατικών πιστών. Φέτος κατά τι λιγότερα, βέβαια, λόγω του πρόσκαιρου Γολγοθά που περνάει ο ιδρυτής της: η ελεύθερη οικονομία, τον οποίον θα ξεπεράσει με απόλυτη επιτυχία– όπως συμβαίνει κάθε φορά – με τη γνωστή και δοκιμασμένη από χρόνια μέθοδο της υποχρεωτικής αφαίμαξης ή ακόμη και με τη θυσία των αμνών της σιωπής και της ανοχής.
«Πάχυναν» τα ένθετα ταξιδιωτικά περιοδικά των κυριακάτικων εφημερίδων-πραματευτάδων, προσθέτοντας σελίδες –όπως σε κάθε εορταστική περίοδο – οι οποίες υπόσχονται εορταστικές διακοπές στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, γεμάτες ευλάβεια μέσα σε ένα ανεπιστρεπτί χαμένο παραδοσιακό κλίμα καθώς και «απόδραση» - έστω και για λίγο – από την «εθνική κατάθλιψη» μας.
Όπου να’ ναι θα ξαναβρούμε τους …(παραλείπεται μία λέξη για λόγους πολιτικής ορθότητας. Θα εισπράξω που θα εισπράξω τη μήνη των ευσεβών χριστιανών με τους μακριούς σταυρούς, τις ατέλειωτες γονικλισίες και τις απολιθωμένες συνειδήσεις, δεν είναι ανάγκη να πέσω και στα στόματα των ευαίσθητων ακτιβιστών), στα γνωστά τους πόστα να πουλάνε κάρβουνα για τα προχειροστημένα – για την περίσταση – σε αυλές και ακάλυπτους θυσιαστήρια και τις απαραίτητες σούβλες για τα «ιερά σφάγια», η σφαγή των οποίων κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητη για το αναστάσιμο μήνυμα!
Όλα αυτά κι άλλα που μου ξεφεύγουν αυτή τη στιγμή αποτελούν τη «θεατρική εγκατάσταση» της Ανάστασης.
Το ζητούμενο είναι, πότε θα μας προκύψει η μία αληθινή και λυτρωτική Ανάσταση;
Η αλήθεια είναι πως η ανθρώπινη περιπέτεια δεν έχει τελειωμό.
Ευλογημένα τα πάθη και ακόμη πιο ευλογημένη η Ανάσταση του Ανθρώπου.

2 σχόλια:

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Δικαιολογημένη πικρία, τέτοιες μέρες, τέτοιες καταστάσεις. Μέχρι κι ο ήλιος μάς κάνει το δύσκολο, αν κι οι μετεωρολόγοι διείδαν καλή ηλιοφάνεια για την Κυριακή.

Όσο για ανάσταση... μόνο στα όνειρά μας (και στην ποίηση).

Ξενούδης
http://xenoudis.blogspot.com

Χρήστος είπε...

@Ξενούδης: Η ανάρτηση μου δεν είναι αποτέλεσμα πικρίας, αλλά υπογράμμιση της υποκρισίας μας. Εξάλλου οι καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορούν - κατά την προσωπική μου άποψη – να σου προκαλέσουν και όχι πικρία, που το θεωρώ αίσθημα υποταγής και παράδοσης άνευ όρων.
Προτιμώ τον όρο αφύπνιση από αυτόν της ανάστασης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα όνειρα και ιδιαίτερα από την ποίηση.