Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Η Μαντάμ Φουκαρώ, στα χρόνια της ύφεσης

<<Οh mon dieu, quelle decadence!>>Όπως θα αναφωνούσε και η αμίμητη Μαντάμ Σουσού, από τον Μπύθουλα!
Μεγάλη συμφορά βρήκε την καημενούλα την Μαντάμ Φουκαρώ, την, το πάλαι ποτέ, επονομαζόμενη Ψωροκώσταινα ή και Παλαιοκώσταινα!
Το προσωνύμιο Παλαιοκώσταινα, δεν έχει να κάνει,βέβαια, με τον γνωστό «ιπτάμενο και τζέντλεμαν» κατάδικο Βασίλη Παλαιοκώστα. Παρένθεση. Είναι απορίας άξιον, πως δεν έτυχε μέχρι σήμερα, να γραφτεί μία, έστω, και λαϊκή όπερα-έτσι για να του τη «σπάσουμε» του Richard Wagner, με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» του- για τον ισοβίτη δραπέτη. Δόξα τω Θεό, από συνθέτες, να φάνε και οι κότες. Όσο για χώρους: ας είναι καλά το Ηρώδειο, το Καλλιμάρμαρο και στην ανάγκη ανοίγουμε και την Επίδαυρο! Κλείνει η παρένθεση. Το προσωνύμιο, λοιπόν, το κέρδισε επαξίως, με τις σχέσεις που συνήψε, κατά καιρούς, με διάφορους Κώστηδες, (Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης και ό έσχατος «Παλαιολόγος» Κώστας Καραμανλής), οι οποίοι αφού της έταζαν γάμο-για να κάνουνε τη δουλίτσα τους- στη συνέχεια εφάρμοζαν τη γνωστή μέθοδο «στρίβειν δια του αρραβώνος»!
Πολύ άτυχη η Μανταμίτσα μας. Εκεί που είχε δημιουργήσει ένα υψηλό κοινωνικό status και πολλά χρέη στις τράπεζες-από τον υπερδανεισμό-ήρθε η οικονομική κρίση-σαν κεραυνός εν αιθρία- και έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της. Χτυπήθηκε άγρια από την οικονομική ύφεση. Αποτέλεσμα; Οδηγήθηκε από τις περιστάσεις, στην αγορά φτηνών και «ανώνυμων» ρούχων. (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/09/2009) Κάτι, που δεν το θέλει ούτε ο Θεός της Ελλάδας, ούτε και ο προστάτης Διάβολος της!
Είναι να καίγεται η ψυχή σου, να την βλέπεις, να «ζαχαρώνει» τις βιτρίνες του αθηναϊκού Quartier και να αδυνατεί να αποκτήσει κι αυτή ένα «επώνυμο» σκουτί, ένα «ενυπόγραφο» τιρλίκι ή ένα χειροποίητο ταγάρι!
Η μόνη παρηγοριά της είναι ότι, τις ταπεινές πλέον αγορές της, της κάνει σε αποκαταστημένα νεοκλασικά κτήρια. Ο Θεός, να έχει καλά τον/την (ακόμα δεν έχω λύσει αυτό το πρόβλημα) ΖΑΡΑ! Κατά κάποιο τρόπο ενέχει κι αυτό,το στοιχείο της γκλαμουριάς, για το οποίο τόσον πολύ κόπτεται ο νεοέλληνας!
Άτιμη καπιταλιστική κοινωνία. Άλλους (αθάνατα golden boys) τους ανεβάζεις, με τη συνεχιζόμενη και μηδέποτε διακοπείσα καταβολή των bonus και άλλους (πόπολο) τους ρίχνεις-κατ΄εξακολούθηση-κατακέφαλα «αλμουνιακές» μεταρρυθμίσεις!
Υπομονή γλυκεία μου. Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι θα κάνεις τις θεαματικές απλωτές σου μέσα στις πιστωτικές σου κάρτες!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλόν Χειμώνα άρχοντες.... :))

Κατά τα λοιπά, θα ακολουθήσουμε άπαντες ταις βουλαίς του "σοφού" λαού της μαντάμ ....

Φιλιά

Χρήστος είπε...

Αλικάκι,έκανα μία αίτηση...αλωνίσματος,εις το αλώνι σου.Ελπίζω να τύχω εγκρίσεως σου. Καλό Χειμώνα και σε σένα.Εξυπακούεται ότι,θα πρέπει να πάρουμε το κατόπι το "σοφό" τούτο λαό,για να εκμεταλλευτούμε τη σοφία του!