Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

" Ευχάριστα" ψεύδη, "στενάχωρες" αλήθειες

Όσοι, δεν έχουμε κλείσει, ακόμη, τ΄αυτιά μας (και είμαστε πολύ, που να πάρει και να σηκώσει) στο σαγηνευτικό τραγούδι των σύγχρονων Σειρήνων, που ξεχύθηκαν σε πολιτείες και χωριά, για να σαγηνεύσουν και να κολακεύσουν , με τρόπο δημαγωγικό και λαοπλάνο, τα «θύματά» τους, ας το επιχειρήσουμε, έστω και την ύστατη τούτη ώρα. Αρκετά πια μ΄αυτήν την ηχορύπανση! Ευτυχώς, υπάρχουν, ακόμη, δυνατές φωνές που εκφράζουν την αλήθεια, χωρίς φόβο, με αρκετό πάθος και με ακόμη μεγαλύτερη παρρησία. Ας τείνουμε ευήκοον ους. Κερδισμένοι θα βγούμε!
<<…εγώ ούτε τον κόσμο κοροϊδεύω ούτε τον εαυτό μου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τραγουδιών μου δεν ήταν καλά… Δεν υπήρξα από τους τυχερούς. Η Μοσχολιού, για παράδειγμα, τραγούδησε Καλδάρα, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο. Κι εγώ έκανα σουξέ-με τον Άκη Πάνο, τον Ζαμπέτα τον Πλέσσα, τον Κατσαρό. Σαν τα δικά της τα τραγούδια δεν ήταν, όμως, τα δικά μου…>> (ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ, «Κ», τεύχος 328, 13/09/2009)
<<Η Ελλάδα στηρίχθηκε στο ιδεολόγημα ότι η αξία των σημερινών Ελλήνων έγκειται στην καταγωγή τους από τους αρχαίους. Για μένα αυτή είναι η πραγματική ελληνική τραγωδία>> (ΜΑΙΚΛ ΧΕΡΤΣΦΕΛΝΤ, ανθρωπολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «ΒΗΜΑGAΖΙNO», τεύχος 465, 13/09/2009)

<<Κάθε κοινωνία παρασκευάζει πολιτισμό. Πολλοί μένουν κολλημένοι σε μια στείρα ελληνικότητα, αν και η εποχή της μοιάζει να παρέρχεται ανεπιστρεπτί. Υπάρχει εκ παραλλήλου και μια άλλη στειρότητα, η πρόχειρη και ξώφαλτση μίμηση ενός μοντέλου που έρχεται από την Αμερική, στην καλύτερη περίπτωση, από την Ευρώπη. Αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα σε δύο τέτοια κακά, θα επέλεγα, νομίζω, το πρώτο. Κουμαντάρεται, θεωρώ, πιο εύκολα. Και είναι λιγότερο ξεκαρδιστικό.>> (ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, συγγραφέας. «Κ», τεύχος 328, 13/09/2009)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλημερασας, οι αληθειες μπορει να ειναι στεναχωρες, αλλα πολυ λιγοτερο οδυνηρες απο τα ψευδη οταν αποκαλυφθουν. βεβαια υπαρχουν και αυτοι που επιλεγουν να ζουν και να πιστευουν τα ψευδη και ειναι πολοι αυτοι εαν αυτο ειναι ζωη εγω τι να πω.Περικλης

Ανώνυμος είπε...

Δε μου λες...
Αυτός ο ...."καθηγητάκος" έχει καμιά εμπάθεια με το ...."μεγαλείο" μας;
Σίγουρα λέει την αλήθεια ή μήπως μεροληπτεί; Να τον εμπιστευτώ;

χαχαχαχαχαχαχαχα

Σε φιλώ

Ανώνυμος είπε...

Όπως κατάλαβες "αμάρτησα" πρωί πρωί :)

Χρήστος είπε...

Πρωτίστως, Αλικάκι μου να σου πω, ότι έκανες άγια, που αμάρτησες. Έτσι θα δώσεις την ευκαιρία στον Ύψιστο, να σε συγχωρήσει. Πως αλλιώς θα αποδειχτεί η μακροθυμία Του! Και μένα ο καθηγητής του Χάρβαρντ (Χριστέ μου, τι λόγια βάζω στο στόμα μου!), μου φέρνει προς «μισέλληνα»! Έχουμε πέσει θύματα διεθνούς συνομωσίας. Βέβαια, εμείς κάνουμε το κορόιδο. Διότι αν ήξεραν οι συνωμότες ότι, τα καταφέρνουμε, να αυτοκαταστραφούμε και μόνοι μας, ούτε που να μας έχεζαν. Καλησπέρα και φιλιά.

Χρήστος είπε...

Αγαπητέ μου Περικλή, πολύ ρομαντικά όλα τούτα,για να είναι αληθινά!Καλησπερα.