Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Τα τέσσερα τριαντάφυλλα του "χρέους"

Θα αναφερθώ ακροθιγώς στο τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων της Marfin, μόνο και μόνο για να σχολιάσω τη δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς τους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη του στον τόπο της τραγωδίας, για τη σχετική απότιση φόρου τιμής.

Άλλωστε, δεν έχει μείνει τίποτα που να μην έχει ειπωθεί - με το γνωστό τρόπο των επικοινωνιακών τρικ -για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα με άκρως επαγγελματικό τρόπο, από τις πλερέζες της τηλεόρασης, τις μοιρολογίστρες των ερτζιανών, και τους συντάκτες επικήδειων λόγων του έντυπου ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς και την έκφραση της βαθιάς οδύνης των πολιτικών κομμάτων, που εκδηλώθηκε με τον συνήθη τρόπο σε αυτές τις περιπτώσεις. Την τήρηση του ενός λεπτού σιγής, μετά το πέρας του οποίου ξεκίνησαν οι στημένοι σκυλοκαυγάδες , για το ποιος ευθύνεται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Φυσικά, και δεν πρόκειται να σχολιάσω τον τρόπο διαχείρισης αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος, από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες που ενεργούν με γνώμονα την προσωπική προβολή. Πως λέμε «προβολή μου δώστα όλα, σε έχει ερωτευθεί η κάμερα;», ε, κάτι τέτοιο. Ποιος τρελός πηδάει αυτοβούλως στο λάκκο με τα λιοντάρια;

Ας επιστρέψω στο θέμα μου, που είναι η εντυπωσιακή δήλωση του κ. Σαμαρά.

«Αυτά τα τέσσερα τριαντάφυλλα τα λένε όλα»!!!
Προσπαθώ μέρες τώρα να βρω το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτήν τη δήλωση.
Τι λένε αυτά τα τριαντάφυλλα και σε ποιον τα λένε;
Μήπως, απλά, λένε οτιδήποτε, γιατί πρέπει να πούνε κάτι;
Προφανώς, ούτε ο ποιητής ο ίδιος δεν μπορεί να μας εξηγήσει τι θέλει να μας πει.

Εκείνο που κατάλαβα εγώ και το οποίο μου δημιουργεί βαθύτατη θλίψη είναι, ότι όσο περνάει ο καιρός οι πολιτικοί όχι μόνον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, όχι μόνο διακρίνονται από έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά ούτε που καταφέρνουν πλέον να διαχειριστούν την κοινή γνώμη με κάποια σοβαρότητα.

Κι επειδή η ρετσινιά της τοποθέτησης όλων των πολιτικών στο ίδιο τσουβάλι έχει γίνει πολύ της μόδας, άντε να κάνουμε και κάποιες εξαιρέσεις.
Πάντα υπό αίρεση, φυσικά.

2 σχόλια:

librarian είπε...

Έχεις για τίτλο τον πιο αγαπημένο στίχο. Και έτσι πέρασα να δω τα χρώματά σου.
Δεν την ήξερα τη δήλωση αλλά και τώρα που την έμαθα δεν ένιωσα ότι κατάλαβα κάτι.

Χρήστος είπε...

@librarian. Ειλικρινά, δεν γνώριζα ότι ο τίτλος αποτελεί στίχο ποιήματος. Πολύ θα ήθελα να πληροφορηθώ για το ποίημα και το δημιουργό του.
Η δήλωση του κ. Σαμαρά πέρα από αμηχανία δεν υποδηλώνει τίποτα άλλο. Με αποτέλεσμα αυτή η κίνηση να μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό τρικ.
Δυστυχώς, οι μέχρι σήμερα έξωθεν καλές μαρτυρίες καθώς και ο πρότερος “αμαρτωλός” βίος των πολιτικών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανοχή.