Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τα...θαύματα της Κλασικής Ελλάδας

Ο Έφηβος του Μαραθώνα, χάλκινο άγαλμα, (340 – 330 π.χ.). Είναι έργο της σχολής του Πραξιτέλη και εικάζεται ότι απεικονίζει τον Ερμή.Το πρωτότυπο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Η δύναμη της Κλασικής Ελλάδας και … νεκρούς ανασταίνει.

Και συγκεκριμένα τον εκλιπόντα Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη (Γιάννη) Ξενάκη, ( Βράιλα Ρουμανίας , Μάιος 1922 – Παρίσι, Φεβρουάριος 2001)*, ο οποίος – σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας – θα λάβει μέρος, μαζί με άλλους καλλιτέχνες, λογοτέχνες, διανοούμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης!

Τι κρίμα που αυτή η περίσσια δύναμη – που κάνει τέτοια θαύματα - δεν μπορεί να κάνει κάτι και για το παρόν τούτης της χώρας, που βρίσκεται σε κώμα!

*Πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του σημαντικότερου Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα, ( συνεργάτης του Λε Κορπυζιέ),του 20ου αιώνα, μπορεί να πάρει κανείς, από το βιβλίο του Μπάλιντ Άντρας Βάργκα, Συνομιλίες με τον Ιάννη Ξενάκη”, από τις εκδόσεις Ποταμός.

Στο περιθώριο τούτης της ανάρτησης θα ήθελα να αναφέρω ένα από τα πολύτεχνα έργα του Ξενάκη, ( ένας συνδυασμός μουσικής, ηχητικών πηγών και οπτικών ερεθισμάτων), το Πολύτοπο των Μυκηνών, που έλαβε χώρα στον ομώνυμο Αρχαιολογικό χώρο το 1978.

Ανεπανάληπτη εμπειρία, για όσους είχαν την ευκαιρία να βιώσουν εκείνο το τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός.

2 σχόλια:

ezak είπε...

...ενδιαφέρουσα η εκδήλωση, θα τη χάσω όμως γιατί θα τιμήσω αλλιώς αυτήν την επέτειο...τα αθλητικά παπούτσια είναι πανέτοιμα...

Χρήστος είπε...

@ezak. Σίγουρα ενδιαφέρουσα η εκδήλωση, αφού θα λειτουργήσει και link με το επέκεινα.
Ως ουτοπιστής Έλληνας περίμενα ματαίως τη συγνώμη της εφημερίδας, όχι, φυσικά, σε μένα, αλλά στους λίγους αναγνώστες που έχουν απομείνει.
Ευχές να βγάλουν φτερά τα αθλητικά παπούτσια σου, σαν του Ερμή.