Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πολιτισμός a la carte

Αυξάνονται και πληθύνονται οι σοβαρές δραστηριότητες του Μουσείου της Ακρόπολης.
Όπως διαβάζω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 21ης Ιανουαρίου 2011, το εν λόγω Μουσείο γνωστοποιεί, με δελτίο Τύπου, την επιμήκυνση του ωραρίου επίσκεψης του κοινού κατά 3 ώρες και τη λειτουργία του εστιατορίου μέχρι τα μεσάνυχτα, κάθε Παρασκευή, αρχής γενομένης από την προσεχή Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.
Στο εν λόγω δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι στο εστιατόριο μπορεί κανείς να απολαύσει:
φρέσκο λαβράκι σε κρούστα αλατιού με λαχανικά στον ατμό, κόκορα με σπιτικές χυλοπίτες και πάστα με γαρίδες, σάλτσα ψητής ντομάτας, ούζο και κάππαρη”, με θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη!
Ανοίγει παρένθεση. Από τον καιρό που ιστορικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κινήματος εγκαταστάθηκαν σε νεοκλασικά οικήματα, κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, παρακινημένα από τον διακαή πόθο τους – και μόνο – να έχουν απ’ ευθείας
συνομιλία με το Λίκνο της Δημοκρατίας, ( πρώτα βγαίνει το χούι του ανθρώπου και μετά η ψυχή του),έγινε μόδα η αναζήτηση του οτιδήποτε με θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη”, καταργώντας την αρχέγονη λαχτάρα του κατεξοχήν θαλασσινού λαού μας, για άμεση θέα στη θάλασσα”, έστω και καταπατώντας τον αιγιαλό με αυθαίρετες κατασκευές! Κλείνει η παρένθεση.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Μουσείου, στην πρεμιέρα του νέου ωραρίου, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη καθαρισμού με λέιζερ μιας Καρυάτιδας
Από τούδε και στο εξής, λοιπόν, θα έχουμε ένα Μουσείο τρία σε ένα! Και Μουσείο – κατά βάση – και
Restaurant Gourmand και Salon De Beaute, για τις αρχαιότητες! Δηλαδή, ποιος μας πιάνει.
Βέβαια, πριν μερικά χρόνια είχαμε
τραβήξει το αυτί της Διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου, για κάποιες παραθέσεις δεξιώσεων και κάποια gala, στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου που εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά τότε δεν είχαμε, ακόμη, αποκτήσει την πείρα πως πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο Μουσείο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της προαναφερόμενης εφημερίδας, οι αρμόδιοι φορείς, (Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων, ο υπουργός Πολιτισμού και η Εφορεία Ακρόπολης), αγνοούσαν τόσον την εργασία καθαρισμού της Καρυάτιδας, όσο και την επιμήκυνση του ωραρίου.
Τέλος πάντων, δεν θα κολλήσουμε τώρα σε τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες.
Νομίζω, πως πρέπει να σταθούμε στα θετικά σημεία αυτής της νέας δραστηριότητας του εν λόγω Μουσείου.
Πρωτίστως, θεωρώ ότι τόσον η προώθηση της
nouvelle cuisine grecque όσον και η απολέπιση (peeling) των Καρυάτιδων, ενώπιον του κοινού, καθιστούν ακόμη ισχυρότερα τα επιχειρήματα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι δύο αυτές σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν μέσα σε εκείνες
που κάνουν την πόλη μας ιδιαίτερη και καταφέρνουν να γεμίσουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας,” – σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες, τον περασμένο Νοέμβριο,(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17/11/2010), όπως:
-Το αυγουστιάτικο φεγγάρι κάτω από την Ακρόπολη! Το Φεστιβάλ Αθηνών, που ακούγεται (
sic) σε κάθε πόλη της Ευρώπης. Το Art Athina.Το ελληνικό Πάσχα, που γεμίζει η πόλη με κεριά επιταφίων. Το Καρναβάλι και την Πρωτοχρονιά. Το ράλι Αιγαίου. Δυο “fashion weekw” κ.λ.π.
Σκέφτομαι τη χαρά που θα κάνει ο Ιερός Βράχος αναλογιζόμενος ότι τώρα του δίνεται η δυνατότητα να
συνομιλείπερισσότερη ώρα με το ζηλευτό απόκτημα της Αθήνας, καμαρώνοντας τους νεοέλληνες να απολαμβάνουν τις γευστικές δημιουργίες της νέας ελληνικής κουζίνας, με την προσοχή τους στραμμένη στα εκμαυλιστικά τους πιάτα.
Σκέφτομαι, ακόμα, τη συγκίνηση των Καρυάτιδων, όταν οι διάφορες μυρωδιές των εδεσμάτων θα τους ξυπνούν μνήμες από το πολύ μακρινό παρελθόν τους. Την τσίκνα από τις θυσίες των ζώων κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας – τα Παναθήναια – προς τιμήν της Πολιάδος Αθηνάς.
Αυτό θα πει Πολιτισμός
a la carte, αλλά και ... a la grecque !



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nέα ήθη παντού! Και στον πολιτισμό, που ωχριά μπρος στη μόδα και το lifestyle. Άλλωστε η μαγειρική είναι περισσότερο της μόδας από οτιδήποτε, έγινε must, μας κατέκλυσε τη ζωή, στα μουσεία δεν θα έμπαινε; Πολλοί ούτε τα εκθέματα δε θα δουν, για τη θέα της Ακρόπολης και το εφφέ στην παρέα τους θα πάνε εκεί. Πώς θα δείξουν ότι ξεχωρίζουν...

Alex είπε...

θα συμφωνήσω με την/τον προλαλήσαντα,
το μόνο που μας απομένει να δούμε είναι να σερβίρουν espresso machiato οι τσολιάδες στη βουλή εμπρός !!
καλημέρα

Χρήστος είπε...

@Αlex. Από τη στιγμή που έχουμε μπερδέψει τον Πολιτισμό με την Παιδεία κι έχουμε ταυτίσει τον Πολιτισμό με το lifestyle κι όχι με την ποιότητα ζωής, όλα είναι πιθανά να συμβούν. Την καλησπέρα μου.

Χρήστος είπε...

@alla logia. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο, πέρα από αυτά που αναφέρω στο σχόλιο μου προς την Alex.