Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ατσίδες και "Κορόϊδα"



Καίριο το ΣΧΟΛΙΟ του κ. ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ, στο σημερινό - Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010 - φύλλο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Επειδή θεωρώ ότι θίγονται σημαντικά θέματα, με κυρίαρχο αυτό της πολιτικής μας ωριμότητας, αποφάσισα να το αναδημοσιεύσω.
Η αυτοκριτική και τα σχόλια, δικά σας.

Τεστ ωριμότητας οι δημοτικές εκλογές

Μερικές φορές θέλω να γράψω πως «θέλουμε και τα παθαίνουμε». Τι εννοώ; Υποφέρουμε από την ποιότητα των πολιτικών που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε. Αφορμή για τη σκέψη αυτή στάθηκε ένα ρεπορτάζ για το ποιοι μπορεί να είναι οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων για τους σημαντικότερους δήμους της χώρας. Ομολογώ ότι με έπιασε κατάθλιψη. Ηταν όλοι, μα όλοι, «επικοινωνιακά όντα» που έγιναν διάσημα μέσα από την τηλεόραση και δεν έχουν αποδείξει ποτέ, πουθενά, ότι μπορούν να αφήσουν κάτι απτό ως έργο πίσω τους. Αλλος φημίζεται για τις εμφανίσεις του σε «πρωινάδικα» και είναι κοντά... στον κόσμο, άλλη είχε κάνει καριέρα με βάση τον θρύλο προγόνου της, άλλος θέλει να επανεκλεγεί για να διατηρήσει την πόλη του εξίσου βρώμικη και ανοργάνωτη.
Αν εμείς, οι ψηφοφόροι, εκλέξουμε έναν εξ αυτών δήμαρχο Αθηναίων ή Θεσσαλονίκης, το φταίξιμο θα είναι αποκλειστικά δικό μας. Βεβαίως θα φταίνε και τα κόμματα, που δεν μπορούν ποτέ να ξεφύγουν από τον μικρόκοσμό τους και να φέρουν κάποιον επιτυχημένο από την παραγωγή στην πολιτική.
Ασφαλώς και θα φταίει η ιδιωτική τηλεόραση, η οποία δημιούργησε, δόξασε και συντήρησε διάφορες πολιτικές «νούλες» μόνο και μόνο επειδή αποφάσισαν ότι «πουλούσαν».
Πώς θα ξεφύγουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο; Πώς θα πεισθεί, για παράδειγμα, η κοινωνία της Θεσσαλονίκης ότι δεν της αξίζει το σημερινό επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης σε τοπικό, τουλάχιστον, επίπεδο; Πώς θα αποκτήσει η Αθήνα έναν τεχνοκράτη δήμαρχο που θα βάλει πέντε μεγάλους στόχους και θα γράψει ιστορία, όπως συνέβη με Ευρωπαίους πολιτικούς στο παρελθόν;
Μια καλή αρχή είναι πλέον εμείς, τα μέσα ενημέρωσης, να λέμε τα «σύκα σύκα» και να μην αιχμαλωτιζόμαστε στην επικοινωνιακή χαζογοητεία διαφόρων. Κατόπιν θα ήταν καλό εμείς όλοι, ως ψηφοφόροι, να γίνουμε πιο εκπαιδευμένοι και ενήμεροι πελάτες ζητώντας λεπτομέρειες από τους υποψήφιους για το τι σχεδιάζουν να κάνουν με το Α ή Β θέμα.
Αν επιμένουμε να είμαστε «κορόιδα» δεν θα πρέπει τότε να παραπονιόμαστε για την άθλια εικόνα των πόλεών μας, αλλά να αναρωτιόμαστε για τη δική μας ευθυκρισία. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές, στις μεγάλες τουλάχιστον πόλεις, θα είναι ένα μεγάλο τεστ ωριμότητας για όλους. Και, πρωτίστως, για εμάς τους ψηφοφόρους.

ΣΗΜ: Προς άρση κάθε παρεξήγησης, το τραγούδι από τη ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ, που ερμηνεύει ο κ. Σπύρος Σακκάς, δεν έχει συγκεκριμένο αποδέκτη. Απλώς ταιριάζει με την περίπτωση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι ο Κακλαμάνης έλεγε (μάλλον έγραφε σε γιγαντοαφίσες προεκλογικά) "δεν έχω πολλά να πω, έχω πολλά να κάνω"...και είδαμε τι έκανε, ή καλύτερα δεν είδαμε αφού το τίποτα δεν φαίνεται, τελευταία διαβάζω θεωρεί δεδομένη την υποψηφιότητά του...

Χρήστος είπε...

Φίλτατε ezak, τα ίδια πάνω κάτω φληναφήματα τα ακούγαμε και από τον “Λόρδο Καγκελάριο” κ. Αβραμόπουλο και από την “Ντορέα των Αθηνών”, κ. Μπακογιάννη. Καιρός να συνετιστούμε και να αποδείξουμε την ωριμότητα μας σαν συνειδητοποιημένοι πολίτες. Ο κ. Κακλαμάνης καλά κάνει και θεωρεί την υποψηφιότητα του δεδομένη, όπως κι εμείς καλά θα πράξουμε να του την ακυρώσουμε στην πράξη, αποφεύγοντας να τον ξανά ανακηρύξουμε Δημοτικό Άρχοντα της πολύπαθης πόλης, κατά την προηγούμενη θητεία του.