Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Μύθος η αλλαγή στάσης της κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία


Πριν προχωρήσω στην ανάπτυξη του θέματος της παρούσας ανάρτησης - την οποία ειρήσθω εν παρόδω αφιερώνω, με πολύ εκτίμηση, σε όλους εκείνους που έχουν την αφέλεια να πιστεύουν στην αλλαγή στάσης της κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία – θα ήθελα να διευκρινίσω ότι, αποφεύγω συστηματικά να ασχολούμαι με το θέμα αυτό, γιατί, εκ των πραγμάτων, δεν θα ήμουν απόλυτα αντικειμενικός.
Δυστυχώς, όμως, κάποιες φορές δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει κάποιος στον εαυτό του εκούσια αφωνία, όταν μάλιστα δεν πιστεύει καθόλου στην άκρως ύποπτη ρήση: «Η σιωπή είναι χρυσός».
Αφορμή, λοιπόν, για την παρούσα ανάρτηση το παρακάτω σχόλιο του κ. Στέφανου Κασιμάτη, στη μόνιμη στήλη του, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 7 Μαρτίου 2010, με αφορμή την επιστολή του Πειραιώς Σεραφείμ στην βασίλισσα της Βρετανίας

Το πυρ το εξώτερον
«Αμείλικτος και ανοικτίρμων ο Πειραιώς Σεραφείμ με τον Έλτον Τζον! Πληροφορήθηκε κάποιες απόψεις του Έλτον Τζον περί του προσώπου του Ιησού – απόψεις ανάλογης σοβαρότητας με την προσωπικότητα και τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του Βρετανού μουσικού* - και με επιστολή του προς τη βασίλισσα της Βρετανίας ζητεί να του αφαιρέσει τον τίτλο του ιππότη. Να φύγει, δηλαδή το “sir” μπροστά από το όνομα του Έλτον Τζον. Τώρα η Ελισάβετ, που οπωσδήποτε θα έχει μελετήσει εμβριθώς την επιστολή του σεβασμιωτάτου, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει την προτροπή που διατυπώνεται σε αυτήν. Γιατί τόση σκληρότης όμως; Θα μπορούσε ο μητροπολίτης Πειραιώς, σύμφωνα με το πνεύμα της χριστιανικής αγάπης που τη διέπει, να είχε εισηγηθεί επιεικέστερη τιμωρία. Να αντικατασταθεί, λόγου χάριν, το “sir” του Έλτον Τζον με το “dame”. Θα άρεσε και στον ίδιο τον καλλιτέχνη.*

Το εν λόγω σχόλιο του δημοσιογράφου, το οποίον στρέφεται κατά του διάσημου βρετανού μουσικού, μου έφερε στο νου ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό απόσπασμα από το έργο του Christopher Isherwood: “ Ένας Άνδρας Μόνος”.
Στο απόσπασμα αυτό – το οποίο σας παραθέτω παρακάτω – περιγράφεται με το γνωστό βρετανικό ύφος η επικρατούσα αντίληψη της κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία, καταρρίπτοντας, έτσι, το μύθο της αποδοχής.

*«Η κ. Στρανκ, ωστόσο – ο Τζώρτζ νοιώθει βέβαιος γι΄αυτό – τολμάει να διαφορίζεται ελαφρά από το σύζυγό της: ακολουθεί τη νέα αντίληψη περί ανοχής, την τεχνική της εκμηδένισης με ήπια μέσα. Επιστρατεύει το βιβλίο της ψυχολογίας – κεριά και λιβάνια δεν είναι πια αναγκαία – και διαβάζοντας το με γλυκιά τραγουδιστή φωνή, προχωρεί στον εξορκισμό της ακατανόμαστης ιδιότητας του Τζώρτζ. Δεν υπάρχει λόγος ν΄αηδιάζει κανείς, λέει με τη μελωδική φωνή της, δεν υπάρχει λόγος για καταδίκη…»
«…Εδώ έχουμε να κάνουμε μ΄ένα απροσάρμοστο πλάσμα, άξιο οίκτου μάλλον παρά καταδίκης. Ορισμένες περιπτώσεις, αν τις αντιληφθούμε αρκετά νωρίς, επιδέχονται πιθανόν θεραπεία. Όσο για τις υπόλοιπες, δεν γίνεται τίποτα: κι είναι στ΄αλήθεια κρίμα, ιδίως όταν πρόκειται – πράγμα που πρέπει να παραδεχτούμε συμβαίνει συχνά – για πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους, ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία. (Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι, παρ΄όλα αυτά, μεγαλοφυίες, τ΄αριστουργήματα τους είναι αμετάκλητα διεστραμένα.) Ας έχουμε λοιπόν κατανόηση κι ας μην ξεχνάμε ότι στο κάτω κάτω και οι Έλληνες ήταν έτσι (αν και το πράγμα διαφέρει λιγάκι, γιατί εκείνοι ήταν ειδωλολάτρες και όχι νευρωσικοί). Ας προχωρήσουμε μάλιστα ακόμη περισσότερο κι ας πούμε ότι αυτή μορφή σχέσης μπορεί μερικές φορές να είναι σχεδόν ωραία, ιδιαίτερα όταν το ένα από τα δύο μέρη είναι ήδη πεθαμένο ή, ακόμη καλύτερα και τα δύο…»

Για όσους διατηρούν ακόμη κάποιες αμφιβολίες, τους παραπέμπω στο δημοφιλές σποτάκι της εταιρείας τηλεφωνικού καταλόγου, που ξέθαψε τον κινηματογραφικό “Φίφη”, που ακούει πλέον στο όνομα “Λέλος”!

Βλέπεις οι καρικατούρες πάντα είχαν πέραση στη κοινωνία των ηρώων του Θεάτρου Σκιών!

* ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΙΣΕΡΓΟΥΝΤ : “ Ένας Άνδρας Μόνος”. Μετάφραση ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΙΠΟΥΛΟΣ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

4 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Θα σταθώ λίγο στη Μακιαβελική κατά την ταπεινή μου άποψη του Σεραφείμ.
Οσες φορές μίλησε στα ΜΜΕ το θέμα του ήταν η ομοφυλοφιλία.
Ο στριφτός μύστακας πάλλεται από το μένος.
Στις περιφορές των εικόνων δηλώνει την παρουσία του με αυστηρό ύφος φορώντας μυτερές μπότες ο εκπρόσωπος του Κυρίου!
Με κόλασες, αγαπητέ γριά γυναίκα!
Να είσαι καλά!!!

Χρήστος είπε...

Καλή μου γιαγιάκα, καλημέρα. Για να σε κολάσω, πάει να πει ότι είσαι μια καλή και υποδειγματική ελληνορθόδοξη χριστιανή
Εγώ πάλι, είμαι εξ ορισμού της φύσεως κολασμένος. Που σημαίνει ότι, είμαι καταδικασμένος να αντιμετωπίζω το παπαδαριό και στην άλλη μου ζωή, που θα κυλάει φλογερή μέσα στην κόλαση.
Πέραν αυτού, φαντάζεσαι να είσαι άνθρωπος υψηλής αισθητικής και να είσαι αναγκασμένος να ανέχεσαι μυτερή μπότα;
Ξέρεις, αυτές που σκοτώνουν κατσαρίδα στην γωνία
Χριστούλη μου, τι παρακμή!!!

μαχαιρης είπε...

φιλε...............................εννοεις βεβαιαλεγοντας οτι θα αντιμετωπιζεις το παπαδαριο και στην αλλη σου ζωη οτι θα εισαστε παρεα στην κολαση...............η κανω λαθος

μαχαιρης είπε...

οχι δεν κανω λαθος ομως εσυ κανεις βαζοντας τον εαυτο σου στο πυρ το εξωτερον οπωσδηποτε κατσε να γινει πρωτα η κριση και βλεπουμε περιμενελιγο ως το τελος του κοσμου ΜΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΡΙΝΕΙ στη γη