Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Η αθάνατη ημίθεα της σύγχρονης μυθολογίας μας


Το κάλιο αργά παρά ποτέ δεν χωράει σε θέματα διπλωματίας , πολιτικής και πολιτισμού. Ειδικά για μια χώρα που, έτσι που τα έχει καταφέρει, είναι υποχρεωμένη «να στηρίζεται στην καλοσύνη των ξένων».

(Ανοίγει παρένθεση.Μη μου πείτε τώρα, πως δεν διακρίνετε αρκετές ομοιότητες της Ελλάδας με την Μπλανς του Τενεσί Γουίλιαμς - την αυθεντική του Αμερικάνικου Νότου, εξυπακούεται, κι όχι την άλλη, τη ρέπλικα του Βαλκάνιου σκηνοθέτη! Ζει και αυτή – η χώρα - το προσωπικό της δράμα. Το δρομολόγιο του λεωφορείου για τη συνέχιση της ποθητής ανάπτυξης, που έχασε. Ο βιασμός της από τους διεθνείς δανειστές και τους ντόπιους υποτιμητές της με τις «λιπαρές γραβάτες». Και η κατάληξη όλων μας σε αυτό το φρενοκομείο που λέγεται Ελλάδα. Κλείνει η παρένθεση).

Μη μου ταράζεστε οι εξ επαγγέλματος φιλοπάτριδες. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Άλλωστε, από την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό και δώθε, πάντα επιζητούσε, εναγωνίως, την έξωθι καλή μαρτυρία και την επιβεβαίωση της από την Διεθνή Κοινότητα. Τα αίτια αυτής της υπαρξιακής της αγωνίας, δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη. Είναι, άραγε, υπεύθυνος ο θάνατος του αρχαίου κλέους της, που είναι πλέον αδύνατον να αναγεννηθεί , έστω και προσαρμοσμένος στη εποχή μας ή ο πολιτισμικός διχασμός της, αποτέλεσμα της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση; Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα της παρούσας ανάρτησης.

Επιτέλους, μετά 2 μήνες, σχεδόν, από τις δηλώσεις του Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Λυκ Γκοντάρ για το «Ελληνικό πρόβλημα» και την αποχή του από το Φεστιβάλ των Καννών, για το ίδιο θέμα, λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ της παρελθούσας Κυριακής, ο υπουργός Πολιτισμού απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον εν λόγω σκηνοθέτη, συνοδευόμενη και από πρόσκληση με ανοιχτή ημερομηνία για επίσκεψή του στη χώρα.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η γραφειοκρατία ήταν η βασική αιτία, που ο σκηνοθέτης δεν κατάφερε να πάρει την άδεια, για να κάνει «γυρίσματα υπό ελληνικό φως», για τις ανάγκες του τελευταίου του φιλμ «SOCIALISME».

-ΕΛΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!!!

Τώρα, πως όταν πρόκειται για θέματα marketing – δεν χρειάζονται παραδείγματα, άλλωστε, έχουν αναφερθεί αρκετά από την παρούσα στήλη στο παρελθόν - όλοι οι φορείς γίνονται πιο ευέλικτοι και δεν κολλάνε στο γράμμα του νόμου, (εδώ γελάνε), μόνο ο Θεός της Ελλάδας μπορεί να δώσει μια πειστική εξήγηση. Ή, μήπως, και κάποιοι συγκεκριμένοι αρμόδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: