Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η γνωριμία μου με τη...σουρεαλιστική Ελλάδα!



Ποτέ δεν πρόκειται να συγχωρήσω τον εαυτό μου, που επί 13 μήνες πίστευε ότι υπεύθυνα για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήσαν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.
Ευτυχώς, όμως, ο καλός Θεός της Ελλάδας – όχι της σουρεαλιστικής, της άλλης, της Ελλάδας της πολιτικής ανεπάρκειας και της κοινωνικής αφασίας – με φώτισε να γυρίσω στη ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ της σημερινής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και να διαβάσω, μετά μεγίστης προσοχής, το αποκαλυπτικό άρθρο της κ. ΜΑΡΙΛΗΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ, το οποίον και αναδημοσιεύω παρακάτω.
Μετά το τέλος της εμβριθούς ανάγνωσης του κειμένου, όχι μόνο γνώρισα τη σουρεαλιστική Ελλάδα, ( αυτή που φέρθηκε τόσο βάναυσα στον διακεκριμένο χειρουργό κ. Dominique Strauss-Kahn, κατά την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα, με σκοπό να της «αλλάξει τα ράμματα», κατά το κοινώς λεγόμενον), αλλά μου αποκαλύφθηκαν και όλοι εκείνοι που «έσπρωξαν τη μικρή μας χώρα τόσο κοντά στο χείλος του γκρεμού…».
Καιρός να γνωριστούμε με όλους αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες, που μας έσπρωξαν – σύμφωνα με το δημοσίευμα – στα σαγόνια του ΔΝΤ,(ο χαρακτηρισμός δικός μου). Δεν χρειάζεται να κάνω ξεχωριστή μνεία για το καθένα, από τη στιγμή που περιγράφονται τόσο παραστατικά από την αρθρογράφο.
Τώρα, θα με ρωτήσετε και με το δίκιο σας φυσικά, αφού γνωρίζουμε τους υπεύθυνους, προς τι όλες αυτές οι εξεταστικές επιτροπές και ο διασυρμός αθώων προσώπων από τον πολιτικό χώρο. Δεν ξέρω και ούτε μπορώ να σας απαντήσω επ’ αυτού. Προφανώς, έτσι επιτάσσουν οι κανόνες στην άλλη Ελλάδα την … κανονική.




Η γνωριμία του Στρος-Καν με την... άλλη Ελλάδα
Της Μαριλης Mαργωμενου
Μέσα στο αεροπλάνο από τις Βρυξέλλες τού κλήρωσε να πέσει πάνω στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κι όταν έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αντί να τον πάνε στη «Μεγάλη Βρεταννία», ένα άγημα σεκιουριτάδων τον απήγαγε και τον κατέβασε όλη τη Βασιλίσσης Σοφίας για να τον φυγαδεύσει τελικά στο «Χίλτον», να μην τον βρουν οι οργισμένοι σύντροφοι του ΠΑΜΕ. Κάπου εκεί, ο Στρος-Καν πρέπει να κατάλαβε πως η εμπειρία που θα ακολουθήσει δεν θα μοιάζει με όσες είχε ζήσει στις άλλες χώρες που επισκέφθηκε ως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ. Και πράγματι, στην Ελλάδα, οι μόνοι που δεν συμμετείχαν στον εορτασμό για την άφιξή του ήταν η Αλέκα Παπαρήγα (που φρόντισε όμως να τον στολίσει εορταστικά με το προσωνύμιο «τσακάλι του ιμπεριαλισμού») και ο Αλέξης Τσίπρας που αποφάσισε πως αν πάει στη Βουλή να τον δει, το κόμμα του «θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία υποβάθμισης της χώρας μας».
Κι έτσι, για να αναβαθμιστεί η χώρα μας, η κόκκινη στρατιά έστησε το δικό της αντιμνημονιακό υπερθέαμα: οι σύντροφοι του ΠΑΜΕ –προσπαθώντας να βρουν κάτι εξίσου εφετζίδικο με την αξέχαστη δίκη των καπιταλιστών που είχαν στήσει όταν ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα και τον καταδίκασε ο Κώστας Καζάκος σε ρόλο υπαίθριου δικαστή της πλατείας Συντάγματος– εμπνεύστηκαν αυτή τη φορά μια λαμπρή (κυριολεκτικά...) τελετή. Εντυσαν με τα παλιά τους κοστούμια τέσσερα σκιάχτρα και βάφτισαν το πρώτο «ΣΕΒ», το δεύτερο «Κυβέρνηση», το τρίτο «ΓΣΕΕ» και το τελευταίο «ΔΝΤ» – αλλά όλοι στο κοινό το φώναζαν χαϊδευτικά «Ντομινίκ». Στη συνέχεια της εκδήλωσης που θύμιζε καρέ από παλιά ντοκιμαντέρ για την Κου Κλουξ Κλαν, τα δύστυχα σκιάχτρα τα ανέβασαν σε μια αυτοσχέδια κρεμάλα που το ΠΑΜΕ έστησε εκτάκτως στο Σύνταγμα και ο δήμιος έβαλε στα μπατζάκια τους φωτιά. Και καθώς από κάτω οι σύντροφοι αλάλαζαν που τους έκαψαν τα μοναδικά τους σακάκια για να απολαύσει ο «Ντομινίκ» τιμές πελεκουδιού, εκατό μέτρα παραπέρα, στην είσοδο της Βουλής από τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο κ. Στρος-Καν αμέριμνος έπαιρνε τη στροφή για τα ενδότερα του Κοινοβουλίου.
Το μήνυμα
Εκεί, αντί για τα καμένα σακάκια, τον περίμενε ο Π. Καμμένος χωρίς σακάκι. Βλέπετε για την περίσταση ο βουλευτής της Ν.Δ. είχε φορέσει κοντομάνικο με σιδεροτυπία, απ’ αυτές που έδωσαν τη δική τους χαριτωμένη νότα στη δεκαετία του ’80, και η οποία έγραφε «Greece is not for sale». Και μπορεί ο Στρος-Καν να μην είδε ποτέ αυτό το μικρό αριστούργημα που κοσμούσε την κοιλιά του Π. Καμμένου, αλλά, όπως είπε ο βουλευτής καθώς φωτογραφιζόταν περήφανος με το στήθος προτεταμένο, «εγώ στέλνω στο ΔΝΤ το μήνυμα όλων των Ελλήνων». Εν τω μεταξύ, ο Στρος-Καν ελάμβανε έτερο ελληνικό μήνυμα, αλλά στη γερμανική γλώσσα. Γιατί ο πρόεδρος της Βουλής, ο Φ. Πετσάλνικος, με το που τον είδε, θυμήθηκε τα φοιτητικά του χρόνια στη Γερμανία και ξεκίνησε τις συστάσεις με ένα «wie geht es dir?», ενώ κατέληξε χαρίζοντάς του τον «Επιτάφιο» όχι της Ελλάδας, αλλά του Θουκυδίδη... Κάπου εκεί, ο διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να αναρωτήθηκε τι άλλο θα του συμβεί σ’ αυτή την αλλόκοτη χώρα. Και η απάντηση δεν άργησε να έρθει: αμέσως μετά, τον πήγαν από τις σκάλες στην αίθουσα της Γερουσίας (γιατί το ασανσέρ κάθε τόσο αφήνει τους βουλευτές μετέωρους μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου...), τον κάθισαν στο έδρανο που είθισται να λουφάζουν οι μάρτυρες στις εξεταστικές επιτροπές, του έδωσαν για μεταφράστρια την πρώην σύζυγο του Γ. Παπανδρέου, την Εύα Ζησιμίδου, και μπροστά του εμφανίστηκε η Βάσω Παπανδρέου, μ’ αυτό το ύφος του ιεροεξεταστή που συνόδευε υπέροχα τη φράση «δεν γνωρίζετε πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει;» και το οποίο απόλαυσε το πανελλήνιο εκείνο το βράδυ στα κανάλια.
Κι έτσι κάπως η επεισοδιακή επίσκεψη ολοκληρώθηκε. Αργά το βράδυ της Τρίτης, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου κατέληγε στο εστιατόριο «Ψάριστον» για να φάει ψάρι απ’ την Ανάφη και ν’ αναρωτηθεί αν (ψ)αρίστευσε στη συνάντηση με τον Στρος-Καν, ο εκλεκτός προσκεκλημένος του άφηνε πίσω του την Ελλάδα, χωρίς κανείς απ’ τους κατοίκους της να ξέρει τι ακριβώς σχεδιάζει γι’ αυτήν. Πάντως, μετά την υποδοχή στα γερμανικά, τον βουλευτή με το μπλουζάκι-μήνυμα, τη... μετεωρολόγο Πετρούλα και τα καιόμενα σκιάχτρα, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Στρος-Καν θα πρέπει να έχει καταλάβει τι ήταν εκείνο που έσπρωξε τη μικρή μας χώρα τόσο κοντά στο χείλος του γκρεμού...
«Mr. Dominique! Kisses, my sweetie!»
Η σουρεαλιστικότερη συνάντηση του Στρος–Καν έλαβε χώρα έξω απ’ το Προεδρικό Μέγαρο με τη μετεωρολόγο - τηλεπερσόνα Πετρούλα. Η νεαρά έλεγε στην κάμερα «θα συναντήσω τον γλυκούλη μου Στρος–Καν», ενώ κουνιόταν σαν να ενεργοποιήθηκε κάτω από το Προεδρικό Μέγαρο το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Αργότερα έστησε καρτέρι και στο Aubreuvoir: μόλις πλησίαζε μαύρο αυτοκίνητο εκείνη φώναζε «Στρος! Στρος!». Κι όταν πια ο Στρος–Καν εμφανίστηκε, η Πετρούλα ξεφώνισε: «Mr Dominique! You are taller than Sarkozy!». Ο άνθρωπος έριξε ένα παραξενεμένο βλέμμα, όπως καθένας που βλέπει την παραφροσύνη να εξελίσσεται, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να φθάσει η Πετρούλα στον σεληνιασμό: «Kisses!», τσίριξε στον έκπληκτο διευθυντή του ΔΝΤ. «Kisses my sweetie!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: