Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Σύγχρονες επανάστασεις τύπου burlesque



Οι επόμενες μέρες, μετά την burlesque πρόταση του Monsieur Eric Cantona για μια “ειρηνική επανάσταση” κατά του Καπιταλισμού της Δύσης, βρίσκουν τις τραπεζικές καταθέσεις στη θέση τους και, φυσικά, τον Καπιταλισμό αλώβητο.
H αποτυχία της εκτέλεσης του πέναλτι – το οποίον, όπως διαβάζω, απέφυγε, επιμελώς, να εκτελέσει ο ίδιος – από τον σύγχρονο Comandante, ήταν ευνοήτως αναμενόμενη.
Το σκεπτικό είναι πάρα πολύ απλό. Είναι σαν να προτείνει κάποιος στους εργάτες των βιομηχανιών κατασκευής οπλικών συστημάτων να παραιτηθούν από τις εργασίες τους, ούτως ώστε να πάψει η παραγωγή όπλων, κι έτσι να σταματήσουν οι πόλεμοι.
Περισσότερα στην ανταπόκριση, από το Παρίσι, της κ. ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ, που δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου 2010.

Δεν πέτυχε η προτροπή Καντονά προς τους καταθέτες για μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες
Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
Δεν στέφθηκε τελικά από επιτυχία η «ειρηνική επανάσταση» κατά του καπιταλιστικού συστήματος που είχε προτείνει ο διάσημος Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά, καλώντας εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από την οικονομική κρίση να προβούν σε μαζική απόσυρση των τραπεζιτικών κεφαλαίων τους στις 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή χθες.
Αυτή τη φορά ο Ερίκ Καντονά δεν «βρήκε δίχτυα». Η «ειρηνική επάναστασή» του κατά των τραπεζών δεν είχε τη μαζικότητα που περίμενε (φωτ. Ass. Press) Την ιδέα του λανσάρισε στην περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης Σαρκοζί για το συνταξιοδοτικό. Τόνισε τότε ότι «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα είχε απόσυρση καταθέσεων, που θα αποσταθεροποιούσε οικονομικούς μηχανισμούς εκμετάλλευσης των πολιτών».
Ο Καντονά διαθέτει σημαντική προβολή με νέες δραστηριότητές του στο χώρο της επικοινωνίας, του κινηματογράφου και του θεάτρου και η έκκλησή του διαδόθηκε ευρύτατα μέσω του Ιντερνετ και του facebook. Ο ακροαριστερός ηγέτης Ολιβιέ Μπεζανσενό δήλωσε: «Αν 20 εκατομμύρια άτομα αποσύρουν καταθέσεις, το σύστημα καταρρέει». Στο facebook η ομάδα «7 Δεκέμβρη» ανακοίνωσε ότι 38.000 μέλη της θα συμμετείχαν στην εκστρατεία απόσυρσης καταθέσεων.
Αλλά χθες λιγοστοί ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Καντονά και ο ίδιος δεν έκανε ανάληψη. Αμέση ανάληψη καταθέσεων είναι άλλωστε ανέφικτη, γιατί οι περισσότερες γαλλικές τράπεζες λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων ορίων για απόσυρση καταθέσεων. Οι πελάτες οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση αρκετές ημέρες πριν.
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοβουλία του Καντονά. Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Γκι Γκουάντεν, την επέκρινε τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να εύχεται κανείς την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος». Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τον πρώην ποδοσφαιριστή «να ασχοληθεί με τη δουλειά του και να αφήσει τα οικονομικά στην άκρη». Ο υπουργός Προϋπολογισμού, Μπαρουέν, έκρινε την πρωτοβουλία «γελοία και ανεύθυνη». Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μαζική ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες θα οδηγούσε σε περαιτέρω κρατική παρέμβαση. Τα συνδικάτα των τραπεζοϋπαλλήλων υποστήριξαν πως η απόσυρση καταθέσεων θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το σύστημα και για τους εργαζομένους.
Τα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς επέκριναν ομόφωνα την ιδέα του Καντονά κρίνοντάς την «αντιπαραγωγική, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μια πραγματική δυσφορία κατά του τραπεζικού συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: