Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Ο σχολιαστής του Τρίτου Προγράμματος του Ουρανού και οι Λιλιπούτειοι!


Πέρασαν κι όλας 15 χρόνια (15 Ιουνίου 1994), από την «έξοδο» του Μάνου Χατζιδάκι.
Μέρες τώρα προσπαθώ να επισημάνω στα πολιτιστικά των εφημερίδων, κάποιες εκδηλώσεις στη μνήμη αυτού του ιδιοφυούς δημιουργού.
Θα μου πεις τώρα: «Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια!».
Οι Πανέλληνες παρακολουθούν τις αβρότητες που ανταλλάσσονται {στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού}, ανάμεσα στον «εκλεπτυσμένο σοσιαλισμό» και τον «βάρβαρο νεοφιλελευθερισμό», καθώς και την επιχειρηματολογία των υπολοίπων κομμάτων, στην προσπάθεια τους να τους πείσουν ποιος καλλιεργεί τα πλέον βιολογικά «λαχανάκια Βρυξελλών» στο Στρασβούργο, στα περιβόλια πέριξ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
Επειδή, όπως λένε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όλο και στήριζα τις ελπίδες μου, πως κάποιος επίσημος φορέας, θα είχε την ευαισθησία, να θυμίσει στους γέρους και να γνωρίσει στους νέους, το «χατζιδακικό πνεύμα»!
Το προ τετραετίας «αναγεννημένο εκ της τέφρας του Φεστιβάλ Αθηνών», προφανώς για να μη διασπάσει την ενότητα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του, δεν ενέταξε στο πρόγραμμα του ούτε μία εκδήλωση, για τον μουσικοσυνθέτη που το έργο του και η στάση ζωής του, προσφέρουν ακόμα και μετά τη θανή του μαθήματα ήθους και πολιτισμού.
Αγνοώ ποιοι ήσαν οι λόγοι που δεν «χώρεσε» ο Μάνος Χατζιδάκις ,στο «υποβαθμισμένο» Ρωμαϊκό Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. Στο Θέατρο του Λυκαβηττού, με το «καταπονημένο άνω διάζωμα». Στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, {που φέτος θα λειτουργήσει και ως «Καθαρτήριος» χώρος, στις 8 & 9 Ιουνίου}. Στους χώρους, της νέας «φεστιβαλικής ελίτ», της οδού Πειραιώς. Στο Αρχαίο Θέατρο του Πολυκλείτου, που τα τελευταία χρόνια έχει μεταλλαχθεί σε «Διεθνή Πειραματική Σκηνή», ή έστω στη Μικρή Επίδαυρο, που νομίζω θα του ταίριαζε απόλυτα, λόγω θέσεως και περιβάλλοντος χώρου.
Ευτυχώς, πάντως, που δεν μπορώ, να τον ακούσω να με «επιπλήττει»,{πάντα με το μοναδικό του τρόπο},με σχόλιο του από το Τρίτο Πρόγραμμα του Ουρανού, για την ουτοπιστική μου αντίληψη, ότι «οι λιποθυμίες των άστρων, μπορούν να προκαλέσουν πολιτιστικές ανησυχίες»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: