Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Πολιτικες σκοπιμότητες και Lifestyle πολιορκούν την Οικολογία


Η σκληρή πραγματικότητα, πίσω από τον ξαφνικό έρωτα των πολιτικών για την Πράσινη Ανάπτυξη, που εκδηλώθηκε εντελώς τυχαία {sic}, λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης!
Το αυτό ισχύει και για την γνωστή εκείνη μερίδα του περιοδικού τύπου,{ που ενθαρρύνει τις καταναλωτικές ανάγκες του γνωστού target group 15-44}, η οποία προετοιμάζει με πολύ έξυπνο, ομολογουμένως, τρόπο, τo οικολογικό lifestyle, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Παγκόσμια ημέρα και ελληνική νύχτα
Ήρθαν οι ευρωκάλπες κι όλοι έγιναν ...οικολόγοι

5 Ιουνίου 2009. Για ακόμη μια φορά η χώρα μας τιμά αλά ελληνικά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι δηλώσεις είναι βεβαίως στην ημερήσια διάταξη, μάλιστα εντονότερα από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, αυτή η όψιμη «πράσινη» στροφή του πολιτικού κόσμου πρέπει να αποδοθεί περισσότερο στις ευρωεκλογές και λιγότερο στην αγωνία για την κλιματική αλλαγή.
Το περιβάλλον, σε παγκόσμια κλίμακα, εκπέμπει SOS αλλά στη χώρα μας ο καθιερωμένος απολογισμός εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.
- Συνεχίζει η Ελλάδα να εξαρτάται από συμβατικά καύσιμα σε ποσοστό 94,5%, και μάλιστα όταν η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κατά 2,7% το χρόνο.
- Προωθούμε με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα, ηλιακά), που στη χώρα μας καλύπτουν μόλις το 4% των αναγκών, έναντι 30% στη Γερμανία, 43% στη Δανία και τη Σουηδία.
- Περιλαμβάνονται στις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες της Ευρώπης οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο και στην Καρδιά Κοζάνης. Μάλιστα, καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις του «βρώμικου» καταλόγου.
-Συμμετέχουμε ενεργά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς σε κάθε Ελληνα αναλογούν 12,4 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, 12% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βεβαίως, στη χώρα μας αντιστοιχεί το 0,4% της παγκόσμιας παραγωγής.
- Παράγουμε, λόγω ενεργοβόρων συσκευών, το 37% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του σημαντικότερου από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Προχωρούν με το «σταγονόμετρο» τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στα παλιά κτίρια με απλά μέτρα, που μειώνουν την κατανάλωση έως και 60% και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα έως και 2 τόνους το χρόνο ανά διαμέρισμα. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά 2,5 χρόνια μετά την ημερομηνία συμμόρφωσης δεν έχουμε εφαρμόσει την κοινοτική Οδηγία.
- Δοξάζουμε το Ι.Χ. ακόμα και για μικρές αποστάσεις. Μόνο στο λεκανοπέδιο χρησιμοποιείται για το 68% των μετακινήσεων, δηλαδή 6 εκατ. την ημέρα, όταν έχει αποδειχθεί ότι το 60% των εκπομπών ρύπων προέρχεται από την κυκλοφορία.
- Καταστρέφουμε τον δασικό πλούτο της χώρας. Μόνον στην Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 2007 κάηκαν 1,77 εκατ. στρέμματα, από τα οποία το 55% ήταν δάση. Σοβαρές απώλειες σε επτά προστατευόμενες περιοχές. Στην Πάρνηθα αφανίστηκαν τα 2/3 του ελατόδασους, που θα κάνει 100 χρόνια για ν' αναγεννηθεί.
- Αδιαφορούμε, πολίτες και αρχές, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ετήσια παραγωγή σκουπιδιών φτάνει τους 4,8 εκατ. τόνους το χρόνο, από τα οποία το 40% αφορούν την Αττική. Εξακολουθούν να λειτουργούν 400 τριτοκοσμικές χωματερές, σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να συμμορφωθεί ώς το τέλος του 2008 και να προχωρήσει σε γενναία προγράμματα ανακύκλωσης, ώστε να καταλήγει σε ταφή μόλις το 30% των υπολειμμάτων.
- Συνεχίζουμε την κατασπατάληση των υδατικών πόρων, παρά το γεγονός ότι η λειψυδρία είναι συνεχής απειλή για ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ οραματίζεται γήπεδα γκολφ. Μια εγκατάσταση 18 οπών απορροφά νερό που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση νερού μιας πόλης 11.000 κατοίκων.
- Υποβαθμίζουμε τις θαυμάσιες ελληνικές ακτές. Παρά τις πρωτιές στις «γαλάζιες σημαίες», οι παραλίες μπαζώνονται, μολύνονται από ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, φράζονται από ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιώτες που θεωρούν τον αιγιαλό «τσιφλίκι» τους.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα, και από τα πολλά «θα» που ακούμε, ας κρατήσουμε μόνο την οργή μας και την εντεινόμενη διάθεση των πολιτών και κάποιων αρχών να προστατεύουν το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Ελλάδας. Εμείς, αθεράπευτα αισιόδοξοι, θα γιορτάζουμε κάθε ημέρα. Ολο το χρόνο...
Χ.ΤΖ.
Πηγή: Κείμενο και Φωτό,εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009, {ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η ΓΗ, Η ΚΟΛΑΣΜΕΝΗ}.

Δεν υπάρχουν σχόλια: