Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Άρωμα Τέχνης στην Υδρα

O Δημήτρης Αντωνίτσης σας υποδέχεται στο Hydra School Projects με την αρωματική δημιουργία CHAGALLESQUE κι ένα απόφθεγμα του Nietzsche:

" Η μεγαλοφυία μου βρίσκεται στα ρουθούνια μου"


CHAGALLESQUE




Επιμέλεια Έκθεσης : Δημήτρης Αντωνίτσης
Διάρκεια : 25-6-2010 έως 26-9-2010
Εγκαίνια : Παρασκευή 25-6-2010 και ώρα 20:30

Το Hydra School Progects και ο Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν για ενδέκατη συνεχή χρονιά την έκθεση Chagallesque στα πλαίσια του εορτασμού των Μιαουλείων 2010, στο χώρο του παλιού γυμνασίου της Υδρας, του ιστορικού Σαχτουρειου. Στην έκθεση που θα διαρκέσει από τις 25-6-2010 έως τις 26-9-2010 θα παρουσιαστούν έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Blind Adam, Kristine Roepstorff, Theo A. Rosenblum, Chelsea Seltzer, TJ Wilcox, Edward Morgan, Ελένη Σαρρή, Στυλιανός Κοντομάρης και η Ιωάννα Πανταζοπούλου.
Ο τίτλος (προφέρεται: shuh-GAHL-esk) αποτελεί αναφορά στον Marc Shagalle σχολιάζοντας το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ως καλλιτέχνης ήθελε να θίξει σημαντικά υπαρξιακά θέματα όπως τον πόνο και την οδύνη της ταυτότητάς του, η έκφανση του έργου του εγκλωβιζόταν σε αισθητικά εύπεπτες συνθέσεις και ευχάριστους χρωματισμούς. (Μνημειώδη είναι τα γαλάζια και τα ροζ του).

Οι καλλιτέχνες της Chagallesque έχουν επιλεχθεί στον ίδιο άξονα του υπαρξιακού angst, αλλά όμως με τελικό αποτέλεσμα που το χαρακτηρίζει μια πρωτόγνωρη δυναμική.
O Blind Adam κατασκευάζει μονοκονδυλιές απο εννοιολογικά ενδύματα, η Kristine Roepstorff αποδομεί τη γυναικεία ευαισθησία σε κολάζ από φωτοτυπίες και σκισμένες εκτυπώσεις, ο Theo Rosenblum μας μεταθέτει στα καθημερινά θρίλερ του καταναλωτισμού, η Chelsea Seltzer ζωγραφίζει απλά ωραία (και στη συνεχεια τα σβήνει), ο TJ Wilkox μελαγχολεί υμνώντας χαμένες ιέρειες του στυλ όπως τιν πριγκίπισσα Casati, ο Edward Morgan υδατογραφεί αρχιτεκτονικά μυθιστορήματα, η Ελένη Σαρρή μετενσαρκώνει την τρομώδη ειδησεογραφία σε παστέλ συνθέσεις, ο Στυλιανός Κοντομάρης σχεδιάζει φαντασιακά ραπιτογραφήματα εμμονικής τεχνικής και η γλύπτρια Ιωάννα Πανταζοπούλου αποτίει εφήμερο φόρο τιμής σε 4500 ρολά χαρτί υγείας.

Ο επιμελητής μάλιστα σχολιάζοντας την "πτητικότητα" αυτής της έκθεσης δημιουργεί ένα άρωμα, με τον ίδιο τίτλο. Το μοναδικό φυαλίδιο Chagallesque κατασκευασμένο στο Λονδίνο απο τον οίκο Le Labo θα δημοπραττηθεί από την κυρία Ελισάβετ Λύρα τη βραδιά των εγκαινίων.

Εχοντας κλείσει μια δεκαετία το HSP επεκτείνει τη δράση του δημιουργώντας το Hydra School Projects Residency Programm. Ετσι φέτος ειδικά, ο επισκέπτης θα χει τη δυνατότητα να απολαύσει τους καρπούς του προγράμματος αυτού, αφού θα συμπεριληφθούν έργα των πρώτων δύο artists-in-residence, του Theo Rosenblum και της Chelsea Seltzer, που οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά την παραμονή τους στην Υδρα τον Μάιο και Ιούνιο 2010.

Την έκθεση Chagallesque θα συνοδεύσει ο καθιερωμένος κατάλογος στη μορφή σχολικού τετραδίου σχεδιασμένος από τον art-director Άγγελο Παντελίδη ενώ η αφίσα/καμπάνια του ομώνυμου αρώματος έχει φωτογραφηθεί από τον Jeffrey Apoian, New York.


Ο Δημήτρης Αντωνίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Μηχανολογία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο R.P.I της Νέας Υόρκης. Παράλληλα σπούδασε σκηνοθεσία στη New York Film Academy και ασχολήθηκε με Μικροσκοπική φωτογραφία Μεγάλης Ταχύτητας ως μέλος ομάδας επιστημόνων Φυσικής. Φωτογραφίες του επιλέχτηκαν από το διάσημο Αμερικανό Φωτογράφο Jock Sturges για ομαδικές εκθέσεις Νέων Αμερικανών Φωτογράφων.

HYDRA SCHOOL PROJECTS
Ώρες λειτουργίας:
Tρίτη–Κυριακή 11:30-13:30, και 19:30-22:00
Τ: 693 8024554

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικη η παρουσιασησας,του σημαντικου αυτου διεθνους εικαστικου,γεγονοτος.Σημαντικου, οχι διοτι λαμβανουν μερος σε αυτο διεθνεις καλιτεχνες καιοιελληνες ειναι αναμεσα στους διεθνεις,αλλα διοτι το επισκεπτονται στο νησι της Υδρας ειδικοιεπι των εικαστικων,οι οποιοι ουτε χαριζονται,και πολυ περισοτερο δε δεν εξαγοραζονται.οπως επισης και σημαντικοι συλλεκτες εργων τεχνης. Αυτο ομως που κατα την γνωμη μου, το κανει ισως πιο σημαντικο,ειναι οτι προκειται για μια αποικλειστικα ιδιωτικη πρωτοβουλια ,που εχειαρχισει εδω και δεκα ετη, και συνεχιζει, ο Κος Δημητρης Αντονιτσις,με πολυδουλεια κυριως στο εξωτερικο που αρχιζει καθε χρονο αμεσως την επομενη των εγκαινιων.αυτο αποδεικνυει οτι δεν μας χρειαζεται, ο "προστατης"των τεχνων, το Υπ.Πολιτισμου, δηλαδη το κρατος.Αλλωστε ειμαστε η μονη χωρα που ακουω συνεχως οτι ο λογος που δεν γινονται πραγματα στον χωρο των τεχνων, θεατρο κλπ, ειναι διοτι δεν μας στηριζει το κρατος Μπραβο λοιπον σε εσας που το διαδιδεται και στην ιδιωτικη προτοβουλια που το κανει πραξη. Με τιμη Περικλης

Χρήστος είπε...

Φίλε Περικλή, καλησπέρα.
Το μόνο που έχω να πω είναι, ότι ήρθε η ώρα το άχρηστο αυτό υπουργείου δημοσίων σχέσεων, γνωστό ως Πολιτισμού (χουντική τερατογένεση, για σκοπούς που εξυπηρετούσαν την «κυβέρνηση» των καραβανάδων»), να καταργηθεί.
Αλήθεια, μιας κι αναφερόμαστε στο εν λόγω υπουργείο, τι έχει γίνει με εκείνον τον ειδικό λογαριασμό, που διαχειριζόταν ο «ακροβάτης του ακάλυπτου» και η συμπρωταγωνίστρια του στα καλλιτεχνικά φιλμάκια μικρού μήκους;